Zagreb, 30 svibanj 2024

Napojnice od 2024. u Hrvatskoj moguće i kartičnim putem

nexi-karticno-placanje

U Hrvatskoj se svake godine izvrši više od 500 milijuna kartičnih platnih transakcija, što znači da je gotovo svaki četvrti fiskalizirani račun plaćen karticom — a odnedavno se na isti način mogu ostavljati i napojnice.

Ako se bavite ugostiteljstvom ili pak volite uživati u ambijentu svog omiljenog kafića, sigurno vam nije strana ideja napojnice (ili u razgovornom jeziku: manče, bakšiša, tringelda). Jednima je to nagrada za kvalitetno pruženu uslugu, drugima simboličan znak zahvalnosti. Međutim, traženje kovanica, preračunavanje, odlazak do bankomata u slučaju praznog novčanika… sve su to nepraktične strane ostavljanja malih donacija za vrijedno osoblje. Ali imamo dobru vijest: stiglo je rješenje za te probleme.

Od 1. siječnja 2024. na snagu je stupila nova porezna reforma koja donosi brojne promjene u živote građana. Jedna od njih od posebnog je značaja i za trgovce i za kupce, a odnosi se na način obrade napojnica. Naime, novost je da se odsad napojnice mogu ostavljati i putem kartica. Time se nastavlja trend jačanja kartičnog poslovanja i modernizacije koja unapređuje korisničko iskustvo u raznim djelatnostima.

Tko može primiti napojnice kartičnim putem?

Napojnice kartičnim putem mogu od privatnih i pravnih osoba primati poduzetnici koji obavljaju djelatnosti gdje je to prihvatljivo, poput ugostiteljstva, frizerskih i kozmetičarskih usluga ili trgovina. Poduzetnici koji odluče prihvaćati napojnice moraju to navesti u svom internom aktu.

U istom aktu moraju navesti i druge podatke, kao što su ime i prezime djelatnika, način isplate (gotovina, tekući ili žiro račun), rok isplate napojnice i postotak prema kojem se ona dijeli. Važno je istaknuti da vlasnik ne smije sve napojnice zadržati za sebe.

Do kojeg iznosa su napojnice neoporezive?

Napojnice su neoporezive do iznosa od 3.360,00 eura po osobi na godišnjoj razini. Taj iznos omogućuje zaposlenicima da ostvare značajne dodatne prihode bez dodatnog poreznog opterećenja. Za državu poput Hrvatske, u kojoj turizam obuhvaća gotovo 20 posto BDP-a, to će biti važno za mnoge djelatnike u sektoru uslužnih djelatnosti.

Koji je porez na napojnice nakon prelaska neoporezivog limita?

Na sve napojnice koje prelaze neoporezivi iznos od 3.360,00 eura plaćat će se 20 % poreza na dohodak neovisno o stopi poreza koju propisuje lokalna jedinica na kojoj stjecatelj napojnice ima prebivalište ili privremeno boravište. Poslodavci putem sustava e-Porezna mogu provjeriti isplaćene neoporezive napojnice tijekom godine.

Mora li iznos napojnice biti iskazan na računu?

Iznos napojnice ne prikazuje se na fiskaliziranom računu. Međutim, obveznik fiskalizacije mora prijaviti ostvarenu napojnicu putem elektroničkog naplatnog uređaja, navodeći pritom iznos napojnice i način njezina izdavanja (gotovina ili kartica). 

U slučaju da uređaj za fiskalizaciju prestane raditi, račun je potrebno napisati ručno, uvesti ga u knjigu računa te u roku od pet dana uspostaviti rad POS uređaja. Ako obveznik fiskalizacije nakon slanja zahtjeva za prijavu napojnice nije dobio poruku o uspješnoj dostavi podataka o napojnici, u roku od dva dana mora ponoviti slanje svog zahtjeva.

Kome, kada i kako se mogu isplaćivati napojnice?

Napojnice se moraju isplatiti zaposlenicima prema pravilima navedenim u internom aktu poduzetnika. Rok za isplatu nije zakonski određen, ali se preporučuje da to bude do 15. dana sljedećeg mjeseca za tekući mjesec. Napojnice se mogu isplaćivati u gotovini, na tekući ili žiro račun, a poduzetnici moraju osigurati odgovarajuću dokumentaciju za isplatu.

NEXI POS uređaji i napojnice

Ako želite izaći svojim korisnicima ususret i na jednostavan način unaprijediti svoje poslovanje, NEXI POS rješenje za trgovce ono je što tražite. Njime, između ostaloga, omogućujete korisnicima obročnu otplatu, beskontaktno plaćanje, prihvat napojnica, a sve te pogodnosti prvih šest mjeseci dobivate bez naknade!

Proces plaćanja napojnice karticom izuzetno je jednostavan. Nakon potvrđivanja unesenog iznosa računa, na ekranu POS uređaja pojavit će se natpis “Iznos napojnice”, nakon čega kupac sam utipkava iznos u eurima i potvrđuje transakciju. POS uređaj će zatim pokazati zbroj glavnog iznosa i napojnice s uputom da kupac prisloni, provuče ili umetne svoju karticu za plaćanje.

Cijeli postupak možete vidjeti u primjeru ispod:

Iskoristite nove pogodnosti već danas

Nova porezna reforma donosi značajne promjene u načinu obrade napojnica u Hrvatskoj, a modernizacija koja dolazi s njom olakšat će poslovanje poduzetnicima u raznim uslužnim djelatnostima.

Uspješnom suradnjom u području inovativnih platnih rješenja Nexi i PBZ omogućuju vam kvalitetnije, jednostavnije i profitabilnije kartično poslovanje. Kako biste u potpunosti iskoristili sve te pogodnosti, ugovorite rješenje za prihvaćanje kartica već danas i osigurajte si uspješnu poslovnu sezonu.