Zagreb, 30 ožujak 2024

Što je 3DS (3-D secure) i zašto je važno za online trgovine?

3DS autentifikacija je dodatan korak u postupku provođenja internetskih transakcija koji značajno povećava stupanj sigurnosti, kako za trgovce tako i za kupce.

Otkad je čovjeka, ima i trgovine. Otkad je trgovine, ima i prevara. Gdje god se razmjenjuju dobra za novac, postojat će oni koji se na nepošten način nastoje okoristiti tuđim radom. U današnjem umreženom svijetu sve se više transakcija obavlja putem interneta, a prevaranti su domišljatiji i rasprostranjeniji no ikad prije.

U Hrvatskoj oko tri četvrtine stanovnika svake godine sudjeluje u nekom obliku online transakcija i sve je više e-trgovina koje prihvaćaju plaćanje karticom. Da bi se trgovina putem interneta mogla nesmetano provoditi, korisnici moraju imati povjerenja u platforme koje u te svrhe koriste.

Jedan od alata koji pomaže u stvaranju sigurnih online transakcija je 3D Secure, poznat i kao 3DS. Razvijen 2001. godine zajedničkim naporima Vise i Mastercarda, služi za povećanje sigurnosti prilikom korištenja kreditnih i debitnih kartica. U nastavku ćete saznati više o načinu na koji funkcionira i zašto je iznimno važan za online trgovine diljem svijeta.

Što je 3D Secure?

Ukratko rečeno, 3DS je moćan sigurnosni protokol koji olakšava kupovinu putem interneta provođenjem dodatne autentifikacije kupca, čime se smanjuje potencijalni rizik od prevare. 

Sigurno ste čuli za slučajeve kada su prevaranti pomoću zlouporabe kartica ukrali žrtvi podatke i trošili sredstva s njezinog računa ili su zaprimili naručeni proizvod da bi zatim pod lažnom izlikom nedostavljenog paketa tražili povrat novca s ciljem da zadrže i robu i sredstva. To su nezakonite radnje koje 3DS sprečava.

Nova verzija 3DS protokola, 3DS v2.2, sada se koristi za provođene online transakcija po cijeloj Europskoj uniji. Glavna prednost za prodavače jest to što za transakcije s 3DS autentifikacijom više nisu sami odgovorni za financijsku štetu. Umjesto njih, svu odgovornost snose izdavatelji kartice.

Kako funkcionira 3D Secure?

Kada je za određenu karticu koju koristi kupac omogućen 3DS, procesor plaćanja kupca preusmjerava na stranicu koja podržava 3D Secure autentifikaciju. Na njoj kupac unosi potrebne podatke kako bi potvrdio svoj identitet (to može uključivati ​​unošenje lozinke, odgovaranje na sigurnosno pitanje ili korištenje jednokratnog koda poslanog na mobilni uređaj). Nakon uspješne autentifikacije, procesor plaćanja šalje trgovcu potvrdu da je transakcija potvrđena i transakcija se može mirno nastaviti.

Jedan negativan aspekt takvih procedura jest to što dodatno produžuju proces plaćanja. Istraživanja su pokazala da se svakim novim korakom povećava šansa da će se kupac predomisliti i odustati od namjere da kupi proizvod. Međutim, stupanj sigurnosti koji se ostvaruje autentifikacijom višestruko nadoknađuje sve potencijalno propuštene prodaje. Osim toga, verzija v2.2 uvelike pojednostavljuje proces plaćanja.

Umjesto statične lozinke koja se morala zapamtiti u ranijim verzijama, danas se koristi autentifikacija na temelju tokena i biometrijske metode poput prepoznavanja lica ili glasa. To znači: kraće vrijeme čekanja, manje lozinki i, najvažnije, manje koraka do završetka kupovine.

Zašto je 3DS važan za online trgovine?

Dodatna sigurnost prilikom online transakcija

Korištenjem 3DS-a trgovci i kupci dobivaju još bolje uvjete za sigurno plaćanje karticom na internetu. Autentifikacija kupca pomaže u smanjenju rizika od prevara brinući se da je stvarni vlasnik kartice prisutan za vrijeme provođenja transakcije.

Odgovornost se prebacuje s trgovca na izdavatelja kartice

Implementacijom 3DS-a odgovornost za valjanost transakcije prebacuje se s trgovca na izdavatelja kartice, odnosno banku koja je izdala karticu. Što to znači? Ako se dogodi prevara, a transakcija je osigurana pomoću 3DS-a, odgovornost za naplatu snosi banka, a ne trgovac. Drugim riječima, vaš džep nitko ne dira.

Veće povjerenje kupaca

Kupci su skloniji obavljati online kupovine na web stranicama koje pružaju dodatne sigurnosne mjere poput 3DS-a. Takvi alati povećavaju povjerenje prema trgovcu i potiču mušterije da se vraćaju u budućnosti.

Sigurnost na prvom mjestu

U digitalnoj eri sigurnost internetskih transakcija ključna je za povjerenje i udobnost kupaca i trgovaca. Sigurnosni protokoli pružaju vitalan dodatni sloj zaštite koji kupovinu čini lakšom i pouzdanijom. Neka 3DS bude vaš saveznik protiv mutnih poslova pružajući vama i vašim kupcima bezbrižno iskustvo u svijetu online trgovanja.

Imajući na raspolaganju tako snažne metode zaštite, i kupci i trgovci mogu bez straha uživati u pogodnostima internetske kupovine. Ako još niste, ugovorite prihvaćanje kartice u svojoj e-trgovini već danas i s lakoćom unaprijedite svoje poslovanje.

Povezani članci