Zagreb, 21 rujan 2023

POS uređaj - Što je i kako ga odabrati?

POS uređaji olakšavaju sve naše transakcije. Saznajte što su oni, koje su im prednosti i kako možete pronaći onaj najprikladniji za vaše poslovanje.

U današnjem digitalnom dobu poslovanje uključuje puno više od obične razmjene novca za proizvode ili usluge. Vlasnici trgovina susreću se s brojnim izazovima kao što su praćenje zaliha u stvarnom vremenu, obrada različitih metoda plaćanja ili analiza podataka o prodaji. Da bi se takvi, ali i brojni drugi procesi olakšali, služimo se POS uređajima. Njihova svestranost i lakoća korištenja učinila ih je neophodnim alatom u svakodnevnom životu.

Što je POS uređaj?

Jednostavno rečeno, POS (skraćeno od engleskog „Point of sale”) predstavlja bilo koje mjesto gdje se obavlja transakcija između prodavača i kupca. Nekoć se to odnosilo isključivo na plaćanje gotovinom u fizičkoj trgovini, no danas i najjednostavnija kupovina sa sobom nosi znatno kompleksnije procese. Moderni prodajni sustavi u potpunosti su digitalni, što znači da do transakcija može doći bilo kada i bilo gdje. Sve što trebate je POS aplikacija i uređaj s pristupom internetu.

POS uređaj je tehnološki alat koji se koristi za olakšavanje svih transakcija. Ispod poklopca mu se nalazi računalni sustav opremljen posebnim hardverom i softverom koji služe brzoj i učinkovitoj obradi plaćanja. Jednostavnije rečeno, on omogućuje prodavačima da obavljaju digitalne transakcije s brojnim pogodnostima koje olakšavaju poslovanje. POS je važan za razne industrije, uključujući trgovinu na malo, ugostiteljstvo, medicinu i brojne druge sektore.

Primarne funkcije POS uređaja

1. Prihvaćanje različitih oblika plaćanja

Moderni POS uređaji omogućuju prihvaćanje različitih oblika plaćanja, što kupcima omogućuje veću fleksibilnost, a trgovcima olakšava prilagodbu njihovim potrebama. Neke od najpopularnijih metoda jesu:

  • Gotovina
  • Kreditne i debitne kartice
  • Digitalni novčanici
  • Internetsko bankarstvo

2. Upravljanje inventarom

POS uređaji omogućuju praćenje zaliha i inventara u stvarnom vremenu. Trgovci mogu voditi evidenciju o dostupnosti proizvoda, primati upozorenja o manjkovima te automatski obnavljati zalihe kada to bude potrebno. Time se učinkovitije zadovoljavaju potrebe kupaca i smanjuje gubitak zarade zbog rasprodanih artikala ili usluga.

3. Bilježenje podataka o prodaji

POS uređaji bilježe sve informacije o prodaji, uključujući one o proizvodu, cijeni, količini, datumu i vremenu transakcije. Ti podaci trgovcima daju jasniji uvid u performanse prodaje, navike kupaca i u konačnici pomažu pri donošenju informiranih poslovnih odluka.

4. Procesuiranje transakcija

POS uređaji omogućuju brzu i pouzdanu obradu transakcija. Kada kupac odabere proizvode, u sustavu se automatski izračunava ukupna cijena, omogućuje se unos različitih oblika plaćanja i izdaje potvrda o transakciji. Sve se to odvija u tren oka i čini iskustvo kupovine glatkim.

5. Generiranje računa

POS uređaji generiraju račune ili potvrde o kupovini koje sadrže informacije o kupljenim proizvodima, cijenama, porezima i ukupnom iznosu. One služe kao službeni dokaz o transakciji i korisne su za evidenciju prodaje.

Najčešće vrste POS uređaja

Postoje razne vrste POS uređaja koje se koriste za obradu transakcija i upravljanje prodajnim aktivnostima u različitim poslovnim okruženjima. Ovo su neki od najpopularnijih:

POS terminali

POS terminali su osnovni uređaji koji se koriste za obradu transakcija, uključujući i beskontaktno plaćanje. Obično imaju ekran osjetljiv na dodir, skener za čitanje barkodova ili QR kodova, tipkovnicu i pisač za ispis računa. Mogu biti stacionarni ili prenosivi, ovisno o vašim potrebama, a dozvoljavaju i plaćanje na rate.

Samoposlužni kiosci

Samoposlužni kiosci su interaktivni uređaji koji omogućuju korisnicima da na jednostavan način samostalno nabave proizvode kao hranu ili piće, karte za javni prijevoz, rezervacije u hotelima itd. Omogućuju bržu i učinkovitiju uslugu, smanjuju gužve na blagajnama i šalterima te daju veću slobodu korisnicima.

SoftPOS aplikacije

SoftPOS aplikacije mogu biti instalirane na raznim uređajima, od stolnog računala do pametnog sata, a obično uključuju sve potrebne funkcionalnosti za obradu transakcija, praćenje inventara i generiranje izvještaja te se mogu integrirati s različitim poslovnim alatima.

Prednosti POS uređaja

S obzirom na sve značajke navedene do sada, jasno je zašto POS uređaji igraju tako veliku ulogu u suvremenom poslovanju. Ovo su samo neke od mnogobrojnih prednosti koje njihovi korisnici ostvaruju:

  • Automatizacija procesa — sustav u djeliću sekunde obavlja obračun poreza i izdavanje računa, smanjujući administrativne troškove.
  • Više načina plaćanja — POS sustavi obično podržavaju različite načine plaćanja, uključujući gotovinu, kartice, digitalne novčanike i internetsko bankarstvo.
  • Veća sigurnost — većina POS sustava ima ugrađene sigurnosne značajke za zaštitu od prevare i enkripciju osobnih podataka.
  • Praćenje zaliha — uređaj u svakom trenutku prati stanje proizvoda na skladištu, olakšavajući protok robe i smanjujući rizik od manjaka ili prekomjernih višaka.
  • Bolje upravljanje financijama — sustav olakšava praćenje prihoda i rashoda, čime vam pomaže da bolje razumijete svoje financije.
  • Praćenje prodaje i izvještavanje — POS sustavi generiraju detaljne izvještaje o prodaji, dajući vam bolji uvid u performanse proizvoda i prodajnih kanala.
  • Poboljšana točnost — ručno upisivanje cijena i proizvoda često može dovesti do pogrešaka. POS sustavi uklanjaju taj rizik automatskim izračunima i skeniranjem barkodova.
  • Vjernost kupaca — mnogi POS sustavi omogućuju vođenje programa vjernosti korisnika, što dovodi do većeg broja povratnih kupaca.
  • Evidencija transakcija — POS sustavi čuvaju detaljne zapise o svakoj transakciji, što je korisno za vođenje knjiga i pridržavanje zakona.
  • Poboljšanje upravljanja zaposlenicima — omogućuje se preciznije praćenje radnog vremena i učinka zaposlenika.

 

Kako izabrati POS uređaj za vaše potrebe

Odabir idealnog uređaja može biti ključan za uspješno vođenje vašeg poslovanja. Da biste bili sigurni da donosite informiranu odluku, razmotrite ovih nekoliko faktora:

  • Koje su vaše potrebe — najprije razmislite o vrsti svojeg poslovanja, veličini i industriji. Različiti sektori zahtijevaju različite POS sustave i broj lokacija na kojima ćete uređaj koristiti.
  • Kakve funkcionalnosti tražite — odaberite POS sustav koji podržava funkcionalnosti koje su vam potrebne, kao što su praćenje zaliha, upravljanje zaposlenicima, vjernost kupaca, izdavanje računa i analize prodaje.
  • Kako ćete naplatiti svoje usluge — dobro razmotrite načine plaćanja koje želite podržati. Naprimjer, idealno POS rješenje za poduzetnike u turizmu i ugostiteljstvu mora se prilagoditi širokom spektru kupaca iz različitih dijelova svijeta.
  • Koliko možete rasti — odaberite POS sustav koji je prilagodljiv i može rasti s vašim poslovanjem. Skalabilna opcija vam omogućuje dodavanje novih prodajnih točaka u budućnosti kako biste se rasteretili.
  • Pouzdanost dobavljača — odaberite POS dobavljača s dobrim ugledom i pouzdanim proizvodima. Usto, raspitajte se o dostupnosti njihove tehničke podrške i servisa kako biste brzo rješavali probleme.
  • Planirajte troškove — razmotrite ukupne troškove uvođenja POS sustava, uključujući nabavku hardvera, licence softvera i redovne naknade.

Nexi POS rješenja

Ako tražite fleksibilno rješenje za naplatu proizvoda i usluga, ali ne želite se zamarati nabavom posebne tehničke opreme, PBZ Card SoftPOS je najelegantnije rješenje za vaše poslovne potrebe. Pomoću ove jednostavne i intuitivne aplikacije možete pretvoriti svoj pametni Android uređaj u POS terminal koji će vam uvijek biti pri ruci.

Beskontaktno plaćanje karticama i digitalnim novčanicima, slanje potvrda kupcima putem brojnih kanala, uvid u transakcije unutar prethodna tri mjeseca — sve to možete činiti bez papira unutar jedne aplikacije.

Ako želite držati korak s novim trendovima, osigurati veću fleksibilnost sebi i svojim korisnicima te pritom uštedjeti na vremenu i novcu, onda svakako iskoristite brojne pogodnosti PBZ Card SoftPOS mobilne aplikacije. Dizajniran da vam maksimalno olakša poslovanje, PBZ Card SoftPOS se može ugovoriti već danas. Nakon toga preuzmite ga u trgovini Google Play i pokrenite u samo nekoliko koraka!

Naravno, ako vam više odgovaraju tradicionalne metode, svakako razmislite i o klasičnom POS rješenju.

Unaprijedite svoje poslovanje s lakoćom

Mnogi manji i srednji poduzetnici susreću se s kompleksnim izazovima koje donosi svijet modernog poslovanja, ali s napretkom tehnologije razvijena su rješenja koja olakšavaju svakodnevne zadatke i povećavaju zadovoljstvo kupaca. Na raspolaganju imate širok spektar rješenja, bilo da su to klasični POS uređaji ili SoftPOS. Proučite koji vam najviše odgovara i unaprijedite svoje poslovanje već danas!