Zagreb, 30 ožujak 2024

Što je CVV na kartici ili kontrolni broj kartice?

Znate li što je kontrolni broj kartice (CVV), gdje se nalazi i čemu služi? Ovo je sve što trebate znati o tom malenom, ali iznimno važnom broju na kartici.

Ako redovito kupujete putem interneta, onda vjerojatno dobro znate kako izgleda proces plaćanja. Kako bi se vaša transakcija izvršila, osim imena i prezimena, broja kartice i datuma isteka, treba unijeti još jedan podatak — kontrolni broj ili CVV. Budući da sadrži tek nekoliko znamenki, mnogi svoj CVV na kartici znaju napamet, ali nisu svjesni njegove važnosti za sigurnost plaćanja. U nastavku doznajte čemu kontrolni broj služi, gdje se nalazi i kako pomoću njega možete smanjiti rizik od zlouporabe podataka.

 

Što je CVV na kartici (kontrolni broj kartice)?

Kontrolni broj kartice, poznatiji pod skraćenicama CVV (Card Verification Value) i CVC (Card Verification Code), sigurnosni je broj kojim se potvrđuje da je osoba koja vrši online kupnju stvarni vlasnik kartice.

CVV zapravo služi kao dodatni sloj zaštite prilikom kupnje, odnosno otežava potencijalne zlouporabe i prijevare.

Gdje se nalazi CVV na kartici? 

Kontrolni se broj ne nalazi na svakoj kartici na istom mjestu. Ako imate Visa ili Mastercard karticu, pronaći ćete ga na poleđini, unutar ili odmah do polja za potpis. Na American Express karticama CVV je smješten na prednjoj strani, iznad broja kartice.

Od koliko brojeva se sastoji kontrolni broj?

CVV na kartici može imati tri ili četiri znamenke, ovisno o izdavatelju. Na American Express karticama kontrolni je broj četveroznamenkast i nalazi se na prednjoj strani, dok onaj na karticama izdavatelja Visa i Mastercard ima samo tri znamenke i smješten je na poleđini.

Za što služi CVV (kontrolni broj kartice)?

Kontrolni broj na kartici služi povećanju sigurnosti transakcija, a to se odnosi na:

  • Dodatnu sigurnost prilikom online kupovine — CVV je potvrda da osoba koja plaća putem interneta kod sebe ima fizičku karticu, što otežava neovlašteno korištenje i krađu podataka.

  • Prevenciju prijevare — CVV se nakon autorizacije transakcije ne smije pohranjivati, stoga potencijalni prevaranti ne mogu doći do njega putem baze pohranjenih podataka.

  • Međunarodnu upotrebu — CVV je globalno prihvaćen mehanizam za dodatnu autentifikaciju, što znači da isti standard sigurnosti vrijedi diljem svijeta.

Koja je razlika između CVV, CVC2 i CVV2?

CVV (Card Verification Value), CVC2 (Card Verification Code 2), i CVV2 (Card Verification Value 2) oznake su za sigurnosne brojeve na karticama, a nazivi se razlikuju isključivo prema izdavatelju. 

Ne dijelite kontrolni broj svoje kartice

Iznimno je važno da nitko osim vas nema pristup vašem kontrolnom broju — dijeljenje CVV-a može dovesti do neovlaštenog korištenja kartice, a samim time i do financijskih gubitaka. Ipak, potrebno je pridržavati se još nekih sigurnosnih mjera, koje navodimo u nastavku.

Plaćajte karticom samo na provjerenim web stranicama

Ako kupujete online, budite sigurni da je to putem sigurnih i provjerenih stranica koje ćete najprije prepoznati prema URL-u. Naime, sigurne stranice koriste HTTPS protokol umjesto HTTP-a, što znači da su podaci koje šaljete enkriptirani. Drugim riječima, u URL-u sigurnih stranica najčešće je prefiks "https://.

Ne fotografirajte svoju karticu

Kako prilikom online kupnje ne bi svaki put morali posezati za novčanikom, mnogi ljudi fotografiraju svoju debitnu ili kreditnu karticu za buduća plaćanja. No, fotografije pohranjene na mobitelu ili drugom uređaju povezanom s internetom mogu dospjeti krive ruke, stoga podatke o svojoj kartici čuvajte samo u svom fizičkom novčaniku.

Ne spremajte podatke o kartici na preglednicima i u online trgovinama

Iako se pohranjivanje podataka o kartici na web stranicama i preglednicima čini praktičnim (posebice ako je riječ o mjestu na kojem redovito kupujete), tako se značajno povećava rizik od krađe podataka. Radije unesite informacije o svojoj kartici ručno svaki put kad to bude potrebno.

Redovito provjeravajte izvatke s računa

Redovita provjera bankovnih izvadaka pomoći će vam da prepoznate bilo kakve neautorizirane ili sumnjive transakcije — ako primijetite nešto neuobičajeno, odmah kontaktirajte svoju banku.

Koristite usluge obavještavanja od banke

Danas gotovo svaka banka nudi uslugu obavještavanja putem SMS-a ili e-maila za sve izvršene transakcije. Aktivirajte tu opciju kako biste mogli što prije reagirati na potencijalnu prijevaru.

Kontrolni broj kartice ključna je komponenta sigurnosti prilikom online plaćanja. Iako je toliko jednostavan da ga vjerojatno znate napamet, taj mali skup znamenki ima veliku ulogu u zaštiti vaših financijskih podataka. 

Ako razumijete što je CVV, gdje se nalazi i kako se koristi, možete smanjiti rizik od financijskih prijevara, stoga nikada ne dijelite kontrolni broj kartice s drugim ljudima i ne unosite ga na sumnjiva ili neprovjerena web mjesta. Slijedite navedene savjete i bezbrižno uživajte u prednostima internetske kupovine.

Povezani članci