Zagreb, 21 srpanj 2023

Beskontaktno plaćanje - prednosti za tvrtke i kupce

POS

Moderna vremena traže moderne solucije, a to se posebno odnosi na aktivnosti s kojima se svakodnevno susrećemo. U ubrzanom načinu života posebno je važno uštedjeti na vremenu, a upravo je to ono što nam omogućava beskontaktno plaćanje. Ovakav način naplate je diljem svijeta postao uobičajen, a njegovom je pojavom došlo do značajnog odmicanja od tradicionalnih platnih metoda, kao što je plaćanje gotovinom ili putem čip i pin kartice. 

Što je beskontaktno plaćanje?

Riječ je o sigurnom načinu kupovine koji potrošaču omogućuje da plati neku uslugu ili proizvod u svega nekoliko sekundi. Potrebno je samo prisloniti karticu na POS terminal i plaćanje će se izvršiti za tren oka. Nakon što kupac svoju karticu prisloni na čitač, na terminalu se pojavljuju svjetlosni i zvučni signali koji označavaju da je plaćanje izvršeno. Brzo, jasno i sigurno!

Načini beskontaktnog plaćanja

Beskontaktno plaćanje karticom

Beskontaktno se plaćanje može izvršiti pomoću kreditnih i debitnih kartica, i to na brojnim maloprodajnim mjestima: u restoranima, kafićima, ali i u online trgovinama. Unutar beskontaktnih kartica nalaze se čip i antena koji omogućuju razmjenu informacija između kartice i terminala. Drugim riječima, karticu više ne morate provlačiti ili umetati u POS uređaj!

Beskontaktno plaćanje mobitelom

Još jedna od prednosti ovog načina plaćanja jest da se ono može izvršiti i pomoću pametnih uređaja — pametni telefoni s NFC-om nude opciju korištenja digitalnih novčanika koji omogućuju brzu i sigurnu kupnju.

Primjerice, uređaji s instaliranom PBZ Card SoftPOS aplikacijom prihvaćaju VISA, Mastercard i Maestro kartice, ali i mobilne novčanike. Mobilni novčanici podrazumijevaju sva rješenja za plaćanja koja se vrše putem pametnih uređaja, kao što su Apple Pay i Google Pay. Dovoljno je unijeti podatke o kartici u mobilni uređaj kako bi ostvarili brzu i sigurnu kupnju. Dakle, zahvaljujući beskontaktnom načinu plaćanja, više ne morate sa sobom nositi cijeli novčanik, već je uz POS terminal dovoljno prisloniti mobitel.

Tehnologija iza beskontaktnog plaćanja

Beskontaktno je plaćanje moguće zahvaljujući Near Field Communication i Radio-frequency Identification tehnologijama, poznatijim pod skraćenicama NFC i RFID.

RFID tehnologiji koristi radiofrekvencijske valove za identifikaciju i dohvaćanje podataka, a uspješno funkcionira na većoj udaljenosti, čak do stotinu metara. Kako bi se razmjena informacija ostvarila, potrebni su mikročip i antena. Mikročip sadrži informacije koje se mogu čitati putem bežičnog signala, a antena omogućuje komunikaciju s RFID čitačem.

NFC je oblik bežične komunikacije koji se temelji na RFID tehnologiji, no NFC čipovi mogu komunicirati na manjim udaljenostima, a potreban je tek dodir između dvaju uređaja kako bi razmijenili podatke. NFC je implementiran u platni proces kako bi razmjena podataka bila brža, fleksibilnija i sigurnija nego ikada prije!

Nexi Mobile

Trendovi u beskontaktnom plaćanju

Do značajnog porasta beskontaktnih transakcija došlo je upravo tijekom pandemije COVID-19, prvenstveno zbog toga što ovaj način plaćanja podrazumijeva veću zdravstvenu sigurnost. Naime, beskontaktno nas plaćanje štiti od fizičkog kontakta s drugom osobom, a izbjegavanjem plaćanja fizičkim novcem slabija je izloženost bakterijama i virusima.

Osim toga, plaćanje bez kontakta traje znatno kraće od onoga koji podrazumijeva umetanje ili provlačenje kartice pa kupcima omogućava uštedu vremena, a malim i srednjim poduzetnicima bolju fleksibilnost i mobilnost. U ovakvim će situacijama pomoći PBZ Card SoftPOS aplikacija koja Android pretvara u POS terminal. To znači potpunu mobilnost pa poduzetnici svoju uslugu ili proizvod mogu naplatiti na bilo kojoj lokaciji.

Još je jedan rastući trend beskontaktne kupnje mogućnost plaćanja pametnim uređajem. Dakle, fizički novčanik više uopće nije potrebno nositi sa sobom jer je za beskontaktno plaćanje dovoljno prisloniti mobitel ili pametni sat uz terminal. 

Nexi Mobile

Prednosti beskontaktnih plaćanja za tvrtke

Minimalan financijski rizik

Među beskontaktnim se načinima plaćanja posebno ističu oni koji zahtijevaju minimalno ulaganje, a naplata pomoću uređaja s PBZ Card SoftPOS aplikacijom podrazumijeva maksimalnu uštedu na opremi i održavanju uređaja. Naime, dovoljno je ugovoriti uslugu, preuzeti aplikaciju i registrirati se kako bi svoj pametni uređaj pretvorili u POS terminal. Više nema potrebe za dodatnom opremom ili za osobom koja će održavati uređaj, a naplata je jednostavnija i praktičnija nego ikada prije!

Ekološka održivost

Ovakva beskontaktna naplata također znači bolju održivost — suvišne papirnate potvrde o transakciji polako postaju prošlosti! Kupci sada mogu preuzeti svoj slip putem SMS poruke, elektroničke pošte, Vibera, WhatsAppa ili skeniranjem QR koda sa zaslona pametnog uređaja koji podržava PBZ Card SoftPOS aplikaciju.

Društvena percepcija i trendovi

Beskontaktno je plaćanje stvorilo standard na svjetskoj razini. Implementiranjem beskontaktne naplate u poslovanje tvrtke pokazuju vlastitu inovativnost, moderniziranost i poslovanje u skladu s najnovijim tehnološkim trendovima. To također znači privlačenje mlađe publike i stvaranje pozitivne slike o tvrtki!

Prednosti beskontaktnih plaćanja za kupce

Brzina i praktičnost

U usporedbi s tradicionalnim načinima naplate, beskontaktno naplaćivanje omogućuje znatno brže i praktičnije transakcije. Umjesto čekanja da korisnici umetnu ili provuku karticu te unesu pin, proces plaćanja je ubrzan prislanjanjem kartice ili pametnog uređaja koje traje tek nekoliko sekundi. Beskontaktno plaćanje znači kraće čekanje u redu!

Sigurnost

U beskontaktnoj se naplati koriste napredne sigurnosne tehnologije poput tokenizacije i enkripcije podataka kako bi se unaprijedila sigurnost transakcija. Podaci o kartici zamjenjuju se jedinstvenim kodom, a time se smanjuje rizik od krađe ili zloupotrebe podataka. Brzo, pouzdano i sigurno!

Mogućnost plaćanja pametnim uređajem

Pojednostavljenje platnih praksi doživjelo je vrhunac pojavom mobilnih novčanika kao što su Apple Pay i Google Pay. Uz plaćanje mobitelom, pametnim satom ili tabletom, nošenje ili natrpanost novčanika polako postaje dio prošlosti.

Beskontaktno je plaćanje doprinijelo nepovratnom poboljšanju korisničkog iskustva. Transakcije se izvršavaju jednim pokretom ruke, a uz digitalne novčanike, više nema potrebe za nošenjem onih fizičkih. Osim praktičnosti, beskontaktno plaćanje podrazumijeva višu razinu sigurnosti, kao i ekološku održivost jer u mnogim slučajevima nestaje potreba za izdavanjem papirnatih računa.

Beskontaktno plaćanje donosi pogodnosti i tvrtkama i klijentima! Ovakav proces plaćanja postaje jednostavniji i brži nego ikada prije pa nije čudo što je postao veoma prihvaćen među kupcima. Kratki kontakt između kartice i terminala skraćuje čekanje u redu i stvara sliku poduzeća koje posluje ukorak s aktualnim tehnološkim trendovima.

 

RELATED ARTICLES