Zagreb, 24 listopad 2023

POS uređaji za trgovce - Opremite se za shopping sezonu

U užurbanoj sezoni shoppinga brojni se trgovci suočavaju s nedostacima POS sustava koji otežavaju transakcije. Doznajte kakav bi POS uređaj zadovoljio vaše potrebe i pretvorite nadolazeću sezonu u priliku za rast i razvoj poslovanja!

Blagdansko vrijeme sa sobom nosi velike prodajne prilike, ali i izazove, naročito između Crnog petka i sezonskih popusta u siječnju. Kupovna groznica je na vrhuncu, artikli lete s polica, a POS (point-of-sale) sustavi užurbano rade da zadovolje potrebe i prodavača i kupaca. POS uređaji ne predstavljaju samo alat za transakciju — oni su važni za upravljanje prodajnim procesima i zalihama, za evidenciju prodaje i često su ključni za pružanje kvalitetne korisničke usluge.

Kako biste izbjegli tehničke poteškoće, gubitke u prodaji i frustracije kupaca, ali i osoblja, važno je da odaberete POS uređaj koji je pouzdan, brz i prilagodljiv specifičnim potrebama vašeg poslovanja. U nastavku doznajte kako vam POS rješenja mogu pomoći da se uhvatite u koštac sa svim izazovima na vrhuncu sezone shoppinga.

 

Izazovi POS uređaja s kojima se susreću trgovci 

POS rješenje nije prilagođeno potrebama trgovca

Kada se trgovci suočavaju s užurbanim tempom i velikim brojem transakcija, prilagodljivost i brzina POS sustava postaju ključni faktori uspjeha! POS uređaji često ne zadovoljavaju potrebe trgovaca — sporo procesuiraju plaćanja pa se stvaraju gužve u redovima, kupci postaju nervozni, a osoblje gubi fokus. No, mnogi ne znaju koliko su ovi sustavi uznapredovali, kao ni to da na tržištu postoje različite vrste POS uređaja, a među njima su i oni mobilni.

Kompleksnost POS uređaja

Tijekom najvećih gužvi kompleksnost tradicionalnih POS uređaja može dodatno otežati posao. Komplicirani sistemi često zahtijevaju dugotrajnu obuku prodajnog osoblja, što može dovesti do zastoja prilikom prodaje i do nezadovoljstva. POS uređaji koji nisu intuitivni i zahtijevaju složene korake mogu stvoriti pritisak u ključnim trenucima, povećati rizik od pogrešaka i smanjiti efikasnost.

Tehnički problemi POS uređaja

Za vrijeme najvećih sezonskih akcija, tehnički problemi POS uređaja mogu značajno usporiti, pa čak i zaustaviti trgovanje. Oslanjanje isključivo na Wi-Fi vezu predstavlja poseban rizik jer svaki prekid mreže može onemogućiti transakcije i tako dovesti do propuštenih prilika za prodaju, stoga uzmite u obzir uređaje koji rade na Ethernet. Riječ je o stabilnoj i brzoj vezi koja je često pouzdanija od onih bežičnih, posebno u okruženjima gdje je velika gužva ili ima mnogo smetnji koje mogu ometati Wi-Fi signal. Uslijed velikog  prometa pouzdanost je od iznimne važnosti i trgovci si ne mogu priuštiti da im tehnički problemi ugroze poslovanje.

Nedostatak integracije s drugim sustavima

POS uređaji koji ne komuniciraju učinkovito s drugim poslovnim sustavima, poput upravljanja zalihama, knjigovodstva ili CRM-a (Customer Relationship Management), mogu stvoriti probleme u praćenju zaliha ili analizi prodajnih podataka. Takvi se problemi pogoršavaju tijekom velikih gužvi, kada je brza reakcija na promjene zaliha od velikog značaja za uspjeh. U takvim situacijama brzo reagiranje na potrebe tržišta i očekivanja kupaca može biti otežano, što dovodi do gubitka prodaje i povjerenja kupaca.

Nedovoljna skalabilnost

U trgovinama koje doživljavaju značajne sezonske poraste u prodaji nedovoljno skalabilni POS sustavi mogu biti velik problem. Ako se sustav ne može nositi s povećanim opterećenjem — bilo da se radi o broju transakcija, dodavanju novih kasa ili integraciji s online prodajom — to će se loše odraziti na svačije zadovoljstvo. Čekanje u redu i dugotrajne obrade plaćanja ne samo da frustriraju kupce već stvaraju pritisak i na zaposlenike, što dodatno utječe na učinkovitost i na atmosferu u trgovini.

Zašto odabrati Nexi POS rješenja?

POS rješenja prilagođena su svim trgovcima

Nexi POS rješenja predstavljaju logičan korak za sve trgovce koji žele modernizirati i unaprijediti svoje poslovanje. Ta su rješenja posebna jer se prilagođavaju potrebama svakog trgovca, bez obzira na veličinu i specijaliziranost njihove trgovine. Karakterizira ih jednostavnost korištenja — obuka novih zaposlenika je brža, a svakodnevni rad lakši. Osim toga, Nexi POS rješenja osmišljena su da pouzdano funkcioniraju čak i u najprometnijim trenucima.

POS rješenja su jednostavna

U sezoni shoppinga brzina prodaje je ključna, a Nexi POS rješenja odgovaraju na izazove modernog poslovanja. U Nexi ponudi možete pronaći uređaje kao što je  Desk/3200 koji se povezuje na Ethernet i s kojim možete izbjeći komplikacije u prodaji. Ovakvi uređaji omogućavaju brzu obradu transakcija, čime se smanjuje vrijeme čekanja za kupce i povećava njihovo zadovoljstvo. Osim toga, ugovaraju se u nekoliko jednostavnih koraka, a korištenje je toliko lako da nema potrebe za dodatnom obukom osoblja!

POS rješenja ne zahtijevaju dodatnu tehničku opremu

Zahvaljujući PBZ Card SoftPOS aplikaciji, POS uređaji dovedeni su na sasvim novu razinu. Brojne pogodnosti PBZ Card SoftPOS mobilne aplikacije su: pretvara vaš Android uređaj pretvara u POS terminal za beskontaktno plaćanje, nije potrebna dodatna tehnička oprema i slip se može slati digitalno. Dakle, za naplatu vam je dovoljan samo jedan uređaj, a ako ga poželite promijeniti, aplikaciju bez problema možete prebaciti na novi Android!

Transakcije su sigurne

Uz brzinu i jednostavnost transakcija, Nexi POS rješenja nude i povećanu razinu sigurnosti. Napredna enkripcija i EMV tehnologija omogućavaju još bolju zaštitu podataka. EMV tehnologija to čini autentifikacijom kartice, što znači da se provjerava je li kartica važeća i originalna, a to pomaže u sprječavanju lažnih transakcija. 

S druge strane, podaci o kartici enkriptiraju se čim se kartica očita na POS uređaju. To znači da se oni pretvaraju u kod koji se može iščitati samo u sustavu s ključem za dekodiranje.

Zamislite scenu — razdoblje je uoči blagdana, gužva se na blagajni stvorila a da se niste ni okrenuli, kupci su nervozni, žuri im se i žele čim prije izaći iz trgovine. A vaš je POS uređaj blokirao. I to zbog preopterećenosti. Ako se ne pokrene u sljedećih nekoliko sekundi, mogla bi nastati katastrofa. Onaj tko se barem jednom našao u ovoj situaciji, dobro zna da POS uređaj nije samo alat, već i partner u poslovanju

Kvalitetan POS uređaj može vam pomoći da prebrodite izazove i iskoristite poslovne prilike koje donose najprometniji mjeseci u godini. Ulaganjem u sustav koji je prilagodljiv i skalabilan osiguravate rast svoje trgovine. Osim toga, integracija s drugim digitalnim alatima i platformama dodatno ubrzava transakcije.

Modernizaciju POS sustava shvatite kao priliku za unaprjeđenje poslovanja, ali i kao strateški potez koji postavlja temelje za dugoročan uspjeh. Stoga, razmislite o prednostima i nedostacima svojih postojećih POS rješenja i uložite u tehnologiju s kojom će vaše poslovanje naredne sezone biti brže, jednostavnije i učinkovitije.