Zagreb, 28 studeni 2023

Kako kao kupac osigurati sigurno plaćanje karticom na internetu?

Internet je pun zlonamjernih stranica koje nam žele zaviriti u novčanik. Da biste osigurali neometan tijek transakcija prilikom online kupovine, primijenite ove pouzdane metode za zaštitu svojih podataka i sredstava.

U današnje doba sveopće umreženosti i digitalizacije kupovanje „na daljinu” postalo je nezamislivo jednostavno i dostupno svima. U samo nekoliko klikova činimo da se predmeti s drugog kraja svijeta čarobno materijaliziraju na našem kućnom pragu, a pritom ni ne razmišljamo o golemom broju složenih pozadinskih procesa koji nam sve to omogućavaju. Zbog te iznimne lakoće internetske transakcije često uzimamo zdravo za gotovo, ne vodeći računa o rizicima koje donose.

Međutim, jedno pravilo uvijek vrijedi i u digitalnom i u stvarnom svijetu: gdje se razmjenjuje novac ima i onih koji ga žele prisvojiti

S obzirom na to da je kupovina putem interneta rasprostranjenija no ikad prije, pitanje sigurnosti prilikom plaćanja karticom postaje sve važnije. Ulazimo u virtualne trgovine tražeći proizvode ili usluge, ali s porastom udobnosti neizbježno dolazi i zabrinutost za našu financijsku privatnost. Kada razmišljamo o sigurnom plaćanju karticom na internetu, suočavamo se s dilemom kako očuvati ravnotežu između praktičnosti i zaštite.

Ta dilema postaje osobito očita u trenutku kada smo pronašli ono što želimo kupiti, dodali proizvod u virtualnu košaricu, a zatim trebamo unijeti osjetljive podatke o svojoj kartici. U tom prijelomnom času nastupa nastupa strah: što ako netko neovlašteno pristupi našim podacima koji putuju kroz mrežu? Kako bismo otklonili takve brige i olakšali vam internetsku kupovinu, donosimo niz savjeta koji će vam pomoći da se neometano prepustite trošenju svojih sredstava.

Ovaj članak nije samo običan popis uputa, već praktičan putokaz koji vas vodi kroz ključne korake kako biste mogli koristiti sve pogodnosti online kupovine na siguran i ugodan način. Ako se ikada nađete u nedoumici, uvijek se možete vratiti ovim savjetima i informirati se prije donošenja ispravne odluke.

1. Plaćajte debitnom karticom

Prvi korak u povećanju sigurnosti prilikom plaćanja karticom na internetu svakako je korištenje debitne umjesto kreditne kartice. Debitna je kartica izravno povezana s vašim bankovnim računom, što znači da svaka transakcija njome odražava vaše stvarno financijsko stanje. Tako visok stupanj neposrednosti smanjuje rizik od neovlaštenih transakcija ili zaduživanja jer trošite isključivo svoja stvarna sredstva.

Osim što su sigurnije, debitne kartice često imaju i niže naknade od kreditnih kartica, što ih čini ekonomičnijim izborom za online kupovinu.

2. Provjerite je li internetska stranica sigurna

Prije nego što unesete svoje podatke na bilo kojoj stranici, najprije se morate uvjeriti u njezinu pouzdanost. U nastavku navodimo niz elemenata na koje možete obratiti pozornost kako biste izbjegli potencijalne prijetnje ili prijevare prilikom plaćanja karticom putem interneta.

  • Sigurnosni ključ (SSL certifikat): prisutnost prefiksa https:// u adresi stranice najčešće ukazuje na sigurnu vezu. Ako tog SSL certifikata nema, ne preporučuje se prenošenje podataka na stranici. Također obratite pažnju na ikonicu lokota na lijevoj strani adresne trake koja ukazuje na sigurnu internetsku vezu

  • Ime domene: pažljivo provjerite ime domene na kojoj se nalazite. Lažne web stranice često koriste imena bliska izvornima kako bi zavarale posjetitelje. Ako primijetite sitne promjene ili dodatke u imenu domene, to može biti loš znak. Službene stranice najvećih brendova često možete prepoznati po tome što im adrese završavaju znakovima .com/hr

  • Jezik: obratite pažnju na jezik na web stranici. Česte pravopisne i gramatičke greške ukazuju na neprofesionalnost i potencijalnu nesigurnost

  • Dizajn stranice: dobro proučite izgled stranice na kojoj se nalazite. Ako djeluje neozbiljno, nema konzistentnosti u vizualima ili prikazuje previše reklama, to može biti znak da se nalazite na nepouzdanoj mrežnoj lokaciji

  • Podaci o firmi i kontakt: prije upuštanja u transakciju svakako potražite informacije o firmi i njezine podatke za kontakt. Ako ih je teško pronaći ili su sumnjivi, preporučujemo da se suzdržite od kupovine

  • Cijena: budite oprezni ako su navedene cijene proizvoda ili usluga znatno niže nego na drugim web stranicama. Ponude koje zvuče predobro da bi bile istinite često su mamac za prijevare

  • Metoda plaćanja: provjerite koje su sve metode plaćanja dostupne na stranici. Ako se od vas zahtijevaju neobične ili sumnjive metode kao što su anonimne uplate ili nepoznati servisi, lako je moguće da se nalazite na zlonamjernoj stranici

Važno je napomenuti da postoje i drugi znakovi koji ukazuju na nesigurnu web stranicu (npr. stranica može imati SSL certifikat, no to ne znači da je sigurna za kupovinu), te neće sve web stranice imati iste “nesigurne signale".

3. Koristite pouzdane platforme za plaćanje

Prilikom plaćanja karticom na internetu obavezno koristite poznate i pouzdane platforme. Usluge kao što su PayPal i njemu slične opcije pružaju dodatne razine zaštite. Na ovim platformama vaši kartični podaci neće biti izravno dostupni prodavaču, čime se znatno smanjuje rizik od zloupotrebe.

4. Redovito provjeravajte stanje na računu

Osvježavajte stanje na svom bankovnom računu redovito i pratite sve transakcije na njemu. Brza reakcija na sumnjive aktivnosti može spriječiti daljnje gubitke i čak vratiti izgubljena sredstva. Ako primijetite bilo što neobično, smjesta obavijestite svoju banku.

5. Koristite dodatne sigurnosne značajke

Mnoge banke i kartične organizacije nude dodatne sigurnosne opcije koje možete aktivirati kako biste zaštitili svoje internetske transakcije. To uključuje obavijesti putem SMS-a ili e-pošte nakon svake potrošnje sredstava, postavljanje ograničenja za online kupovinu ili privremeno blokiranje kartice u slučaju sumnjivih isplata.

6. Izbjegavajte javna računala za internetsko plaćanje

Ako je ikako moguće, izbjegavajte korištenje javnih računala za online plaćanja. Takvi uređaji mogu biti izloženi malicioznom softveru koji prikuplja podatke o karticama. U slučaju da nemate drugog izbora, obavezno se odjavite nakon završetka transakcije i obrišite povijest pregledavanja.

7. Ne pohranjujte podatke o kartici na internetu

Iako se čini vrlo praktičnim, preporučujemo da izbjegavate opciju „Zapamti me” ili automatsko spremanje kartičnih podataka na mrežnim stranicama. Pohranjivanje tako osjetljivih podataka na više mjesta izlaže vas povećanom riziku ako na samo jednom od njih dođe do sigurnosnog propusta.

Sigurna kupovina je najpovoljnija kupovina

Sigurno plaćanje nije samo pitanje osobne odgovornosti, već i suradnje između kupaca, prodavača i financijskih institucija. Uporaba svih sigurnosnih opcija koje imamo na raspolaganju ključan je element za očuvanje integriteta modernog trgovanja.

Pravilnom primjenom ovih smjernica značajno ćete povećati razinu zaštite prilikom plaćanja karticom na internetu. Budite proaktivan i oprezan kupac svjestan potencijalnih prijetnji, a samim time ćete moći više uživati u blagodatima digitalnih trgovina.