Zagreb, 22 veljača 2024

PCI DSS 4.0: Ključne promjene i kako se prilagoditi

Saznajte sve o najnovijoj verziji PCI DSS standarda, ključnim promjenama i kako se vaša tvrtka može uskladiti s novim zahtjevima za sigurnost podataka.

U današnje vrijeme sve se više transakcija obavlja putem kartičnog plaćanja. Nije neobično vidjeti da trgovine i velika događanja poput glazbenih festivala i sajmova natpisima obavještavaju posjetitelje da ne primaju gotovinu. Mnogi ekonomisti i sociolozi smatraju da je naša budućnost bezgotovinska, samo je pitanje koliko ćemo se dobro za nju pripremiti.

S obzirom na sveprisutnost digitalnih transkacija, zaštita podataka o plaćanju postaje sve važnija. PCI DSS (Payment Card Industry Data Security Standard) je standard osigurava sigurno plaćanje karticom na internetu. Nedavno je izašla najnovija verzija ovog standarda, PCI DSS 4.0, te sa sobom donijela niz korisnih promjena. U ovom članku istražit ćemo što je točno PCI DSS 4.0, koje su njegove ključne nove značajke i kako se poduzeća mogu prilagoditi njegovim zahtjevima.

Što je PCI DSS?

PCI DSS (Payment Card Industry Data Security Standard) je globalni standard za zaštitu podataka o plaćanju karticama. Razvilo ga je udruženje PCI Security Standards Council, a njegovu upotrebu nalažu brendovi kartica kao što su Visa, Mastercard, American Express i Discover. Cilj PCI DSS-a je osigurati sigurnu obradu podataka o plaćanju karticama i smanjiti rizik od krađe i prevare.

On propisuje niz zahtjeva i sigurnosnih mjera, uključujući zaštitu mrežnih i sustavnih konfiguracija, korištenje kriptografije, kontrolu pristupa i praćenje aktivnosti korisnika. Sve te kontrole zajedno čine složeni okvir koji štiti podatke o plaćanju od neovlaštenog pristupa ili zloupotrebe.

Jedna od ključnih uloga PCI DSS-a je i promicanje redovitog testiranja i nadzora sigurnosnih sustava kako bi se identificirale potencijalne ranjivosti i osiguralo da su sustavi i postupci kontinuirano usklađeni s najnovijim sigurnosnim standardima. Također, standard potiče organizacije da provode programe edukacije i osvješćivanja zaposlenika o sigurnosnim praksama kako bi se smanjio rizik od nehotičnih propusta.

A zbog čega bismo trebali biti upoznati s novom verzijom? Iz vrlo jednostavnog razloga — zato što su sve tvrtke koje prihvaćaju plaćanje karticama dužne implementirati i održavati PCI DSS standard. Neusklađenost s njime može dovesti do značajnih novčanih kazni, gubitka ugleda i ometanja poslovanja.

PCI DSS 4.0 — detaljno o verziji i promjenama

Prije dvije godine izdana je verzija 4.0 PCI DSS standarda, koja je donijela niz značajnih promjena i ažuriranja za povećanje sigurnosti podataka o plaćanju. Stara verzija, 3.2.1, ostala je aktivna dvije godine kako bi se korisnica olakšao tranzicijski period od 2022. do kraja ožujka 2024. godine. Prema najnovijim informacijama iz PCI SSC-a, ključne promjene uključuju:

  • Jačanje zahtjeva za autentifikaciju: verzija 4.0 uključuje strože zahtjeve za autentifikaciju kako bi se osigurala bolja zaštita od neovlaštenog pristupa.
  • Poboljšana zaštita: novi standard donosi ažurirane smjernice za zaštitu sustava od malwarea i drugih sigurnosnih prijetnji.
  • Fleksibilniji pristup usklađivanju: PCI DSS 4.0 uvodi fleksibilnije pristupe usklađivanju, omogućavajući organizacijama veću prilagodljivost u implementaciji standarda.
  • Veći fokus na sigurnost „u oblaku”: s obzirom na sve veću upotrebu cloud tehnologija, nova verzija standarda uključuje poboljšane smjernice za sigurnost kako bi se osigurala zaštita podataka o plaćanju.
  • Poboljšana transparentnost i suradnja: PCI DSS 4.0 naglašava važnost transparentnosti i suradnje između organizacija i njihovih pružatelja usluga kako bi se osigurala bolja zaštita podataka o plaćanju.

PCI DSS 4.0 pristupi i kako odabrati najbolji za vas?

Kada je riječ o implementaciji PCI DSS 4.0 standarda, na raspolaganju imate nekoliko pristupa. Dva najčešća jesu definirani i prilagođeni.

Definirani pristup

Definirani je pristup tradicionalan jer njime poduzeća implementiraju sigurnosne kontrole u skladu s definiranim okvirom. Kvalificirani sigurnosni procjenitelji provjeravaju učinkovitost sigurnosnih kontrola, a u slučaju da se pronađu iznimke, poduzeća kompenzacijskim kontrolama mogu umanjiti rizik. Takav je pristup koristan za organizacije koje žele jasno strukturiranu metodologiju usklađivanja s PCI DSS standardom i ne treba im prevelika prilagodljivost.

Prilagođeni pristup

Ovaj novi, kompliciraniji pristup omogućuje organizacijama veću fleksibilnost i prilagodljivost u implementaciji standarda. Takav pristup može biti koristan za organizacije koje imaju specifične poslovne potrebe ili kompleksne IT okoline koje zahtijevaju prilagođena rješenja. Poduzeća pritom moraju procjeniteljima dokazati učinkovitost svojih prilagođenih kontrola.

Implementacija PCI DSS v4.0

Implementacija PCI DSS 4.0 standarda zahtijeva sveobuhvatan pristup sigurnosti podataka o plaćanju. Ključni koraci u procesu implementacije jesu:

  • Procjena rizika: identificirajte potencijalne sigurnosne prijetnje i ranjivosti u svojoj IT infrastrukturi kako biste razumjeli gdje trebate usmjeriti svoje napore.
  • Planiranje i dizajn: razvijte plan implementacije koji će odrediti konkretne korake i mjere koje valja poduzeti kako bi se osiguralo usklađivanje s PCI DSS standardom.
  • Implementacija kontrola: provedite potrebne sigurnosne kontrole i mjere kako biste zaštitili podatke o plaćanju karticama.
  • Testiranje i provjera: provjerite učinkovitost implementiranih kontrola provođenjem testiranja i provjera sigurnosti.
  • Održavanje i nadzor: kontinuirano nadgledajte i čuvajte sigurnost podataka kako biste osigurali da vaša organizacija ostane usklađena s PCI DSS standardom.

Zaključak

PCI DSS 4.0 donosi niz značajnih promjena i novih zahtjeva kako bi se osigurala bolja zaštita podataka pri uporabi kartica za internetsku kupovinu. Implementacija novog standarda zahtijeva sveobuhvatan pristup sigurnosti podataka i pažljivo planiranje

Odabir pristupa implementaciji koji najbolje odgovara vašim potrebama ključan je korak u osiguravanju usklađivanja s PCI DSS 4.0 i zaštiti osjetljivih podataka o plaćanju. Uz pravilno razumijevanje standarda i primjenu odgovarajućih sigurnosnih mjera, možete osigurati sigurnost podataka o plaćanju i zaštititi se od potencijalnih sigurnosnih prijetnji.