Zagreb, 21 prosinac 2023

Koje su najsigurnije vrste kartica za internet kupovinu?

Zaštitite se u svijetu online kupovine: otkrijte po čemu se pojedine kartice razlikuju i koje sigurnosne mjere trebate poduzeti prilikom online transakcija.

Zamislite ovu situaciju: dolazite kući nakon napornog dana, sjedate za laptop i opuštate se uz malo šopinga. Reklama vas odvodi na stranicu novog brenda koji upravo ima odlična sniženja, vidite cipele koje vam se sviđaju i smjesta uzimate dva para. No, već sljedećeg dana primjećujete da s iznosom na vašem bankovnom računu nešto nije u redu — provedene su transakcije koje nikada niste obavili. Odmah vam je jasno da su ona nevjerojatna sniženja bila samo mamac i da ste postali žrtva zlouporabe podataka.

Danas takve situacije nisu rijetke, a kako biste se zaštitili od prijevara, važno je biti svjestan rizika koje pojedine kartice donose. U nastavku doznajte kako korištenje kartica može utjecati na našu sigurnost prilikom online kupovine, ali i kako izabrati onu najbolju za transakcije putem interneta.

Koje sve vrste kartica postoje?

1. Debitne kartice

Debitne su kartice direktno povezane s vašim bankovnim računom, što znači da vam je pristup postojećim sredstvima omogućen u svakom trenutku. Kada nešto platite debitnom karticom, na vašem se tekućem računu blokira potrošeni iznos novca, nakon čega se taj novac prebacuje s tekućeg računa platitelja na račun primatelja, odnosno trgovca. Čitav se proces odvija instantno, a kako bi se transakcija odobrila, na tekućem računu trebate imati dovoljno sredstava.

Brza i jednostavna trgovina glavna je prednost neposredne povezanosti debitne kartice s bankovnim računom, ali kako biste odgovorno raspolagali svojim sredstvima, svakako imajte na umu sigurnosne rizike internetske kupovina. Naime, u slučaju krađe debitne kartice ili podataka, prevarantima su vaša novčana sredstva direktno dostupna, što može dovesti do brzih i značajnih financijskih gubitaka. Kako biste unaprijedili sigurnost svoje debitne kartice prilikom online kupovine, obavezno poduzmite sljedeće korake:

  • redovito pratite bankovne izvode za brzo uočavanje neautoriziranih aktivnosti

  • koristite sigurnosne opcije svoje banke poput obavijesti o transakcijama, limita na transakcije ili blokiranja kartice u slučaju sumnjivih aktivnosti

  • dvostruka autentifikacija za online kupovinu — aktivirajte opcije poput SMS potvrda ili koristite aplikacije za autentifikaciju prilikom online kupovina kako biste dodatno zaštitili svoj račun od neautoriziranih transakcija

  • izbjegavajte korištenje debitnih kartica na neprovjerenim web stranicama — ako  debitnom karticom plaćate putem interneta, neka to bude isključivo kod pouzdanih trgovaca jer vas neprovjerene web stranice izlažu većem riziku od krađe podataka.

2. Kreditne kartice

Prilikom korištenja kreditne kartice, kupnja se zapravo obavlja trošenjem sredstava s odobrenim limitom. Princip je sljedeći: banka inicijalno plaća trošak vaših kupnji, a vi joj taj iznos kasnije vraćate uz priloženi račun, često uz obračun kamata

Kada je riječ o korištenju kreditnih kartica za internet kupovinu, one nude dodatne sigurnosne mjere poput zaštite od prijevare, što ih svakako čini sigurnijim izborom od debitnih. Osim toga, možete izabrati između revolving i charge kartica koje nude različite kreditne limite i uvjete plaćanja. Naime, revolving kartice pružaju veću fleksibilnost u otplati, dok charge kartice zahtijevaju punu isplatu duga svaki mjesec.

Kako sami možete povećati sigurnost korištenja kreditnih kartica?

  • Aktivirajte sve dostupne sigurnosne opcije — uključite obavijesti za svaku transakciju, postavite ograničenja potrošnje i omogućite dodatne sigurnosne značajke koje vaša banka nudi.

  • Ne dijelite svoje podatke o kreditnoj kartici putem e-maila ili nezaštićenih internetskih stranica. Također, budite oprezni prilikom unosa podataka kartice na online platformama i provjerite jesu li web stranice s kojih kupujete sigurne.

  • Redovito provjeravajte izvode računa — detaljan pregled mjesečnih izvoda može vam pomoći u ranoj identifikaciji sumnjivih ili neautoriziranih transakcija.

  • Koristite virtualne kreditne kartice za dodatnu sigurnost — za sigurno plaćanje karticom na internetu, neki izdavatelji nude mogućnost generiranja privremenih brojeva kartice, smanjujući rizik od krađe podataka.

3. Prepaid Kartice

Prednost korištenja prepaid kartica za internet kupovinu je u tome što je gubitak u slučaju krađe ograničen na prethodno uplaćeni iznos. Naime, prepaid kartice funkcioniraju tako da na njih unaprijed uplatite iznos novca koji planirate potrošiti, a odličan su izbor za sve one koji žele kontrolirati svoje troškove i izbjeći rizik od prekomjernog trošenja. 

Osim toga, takve kartice nisu izravno povezane s bankovnim računom korisnika, što vam daje dodatnu razinu sigurnosti. Kada pomoću njih plaćate na internetu, vaši osobni financijski podaci ostaju zaštićeni, a to znači da vam je u slučaju kompromitacije podataka glavni bankovni račun siguran.

4. Virtualne kartice

Što se tiče rješenja u svijetu online plaćanja, virtualne kartice kakve nude Revolut ili digitalni novčanici Google i Apple Pay posebno su inovativne. Riječ je o digitalnom ekvivalentu fizičkih debitnih ili kreditnih kartica koje pružaju veću sigurnost generirajući jedinstvene, privremene brojeve kartica za svaku transakciju. Te je brojeve teško presresti ili zloupotrijebiti, što smanjuje rizik od krađe identiteta i financijskih podataka.

Na primjer, Google Play prilikom online plaćanja ne dijeli vaše prave informacije o kartici s trgovcem. Umjesto toga, koristi se jedinstveni šifrirani broj koji predstavlja vašu transakciju. Taj je broj beskoristan nakon što se transakcija završi, što znači da čak i ako dođe do curenja podataka, vaši stvarni podaci ostaju sigurni.

Osim toga, mnoge virtualne kartice omogućuju postavljanje limita, kao i trenutne obavijesti o transakcijama, čime vam omogućuju da odmah primijetite neautoriziranu upotrebu.

Koje su najsigurnije vrste kartica za internet kupovinu?

Kreditne kartice

  • Podržavaju dodatne sigurnosne mjere — kreditne kartice uglavnom imaju ugrađene napredne sigurnosne značajke poput zaštite od prijevare, obavijesti o sumnjivim transakcijama i mogućnosti privremenog blokiranja kartice.

  • Ograničena financijska izloženost — u slučaju krađe ili zlouporabe kartice, vaša je odgovornost za neautorizirane transakcije skoro pa nikakva.

  • Praćenje i analiza potrošnje — osim obročne otplate, mnoge kreditne kartice nude detaljne analize potrošnje kako biste mogli lako pratiti i upravljati svojim financijama.

Prepaid kartice

  • Ograničena mogućnost potrošnje — pomoću prepaid kartice možete potrošiti samo ona sredstva koja unaprijed na nju uplatite, stoga je potencijalni gubitak ograničen.
  • Nemogućnost odlaska u minus — ograničenim se sredstvima štitite od prekomjerne potrošnje u slučaju prijevare.
  • Smanjen rizik od krađe identiteta — kartica nije direktno povezana s bankovnim računom, pa osobni podaci i bankovni račun ostaju zaštićeni.

 

Virtualne Kartice

  • Stvarni broj kartice ostaje skriven i zaštićen — prilikom korištenja kartica za internetsku kupovinu, svakom se transakcijom generira privremeni broj, čime se onemogućuje krađa osobnih i financijskih podataka.
  • Postavljanje ograničenja potrošnje — mnoge kartice omogućuju postavljanje limita, što smanjuje rizik od zlouporabe velikih sredstava.
  • Trenutne obavijesti o transakcijama — čim se plaćanje izvrši, na pametni uređaj stiže obavijest o potrošenom iznosu, stoga je neautoriziranu upotrebu moguće odmah primijetiti.

 

U svijetu u kojem je online trgovina sveprisutna, za internetske transakcije odaberite najsigurniju vrstu kartice. Bilo da se odlučite za tradicionalni tip kartice ili za inovativne opcije poput prepaid ili virtualne kartice, dobro se informirajte prije korištenja. 

Svijest o potencijalnim rizicima ključna je za sigurno navigiranje digitalnim svijetom, a aktivno korištenje sigurnosnih značajki poput obavijesti o transakcijama ili dvostruke autentifikacije dodatno će povećati vašu sigurnost. Stoga detaljno proučite sve sigurnosne opcije i uživajte u prednostima online kupovine uz minimalan rizik i maksimalnu sigurnost.