Zagreb, 12 srpanj 2023

Digitalni novčanik — kako funkcionira i je li siguran?

Ako još niste zakoračili u svijet e-novčanika, ovo je pravi trenutak da se digitalizirate. Kakav je to alat, kako funkcionira i je li siguran? Sve to i više saznat ćete u našem detaljnom pregledu.

Digitalna transformacija neprestano donosi nove inovativne alate koji polako, ali sigurno postaju dio naše svakodnevice. Stara analogna sredstva zamjenjuju se modernim rješenjima koje nam život čine lakšim, no ponekad je teško držati korak sa svim novinama koje nam dolaze iz dinamične paytech industrije. Ipak, kada je riječ o financijskim pitanjima i vođenju poslovanja, posebno je važno da se na vrijeme informiramo o opcijama koje imamo na raspolaganju.

U današnje vrijeme digitalni novčanici jedan su od najvažnijih alata umreženog svijeta. I kupci i trgovci sve više nastoje razumjeti tu tehnologiju kako bi iskoristili brojne prednosti koje im pruža. Kako biste vi mogli učiniti istu stvar, pokazat ćemo vam kako digitalni novčanici funkcioniraju te rasvijetliti tehnologije koje koriste, njihove sigurnosne aspekte i prednosti koje donose korisnicima.

Što je digitalni novčanik?

Digitalni novčanik (poznat još pod imenom e-novčanik ili mobilni novčanik) predstavlja elektroničku verziju klasičnog novčanika.

Umjesto da posvuda nosite novčanice, kovanice i plastične kartice, digitalni novčanik omogućuje vam da pohranite podatke o plaćanju na siguran način unutar vlastitog digitalnog uređaja. Na taj način možete brzo i jednostavno izvršavati različite financijske transakcije, uključujući plaćanje u trgovinama, internetsku kupovinu, prijenos novca i još mnogo toga.

Kako digitalni novčanik funkcionira?

Digitalni novčanik objedinjuje u sebi različite tehnologije koje korisnicima pružaju čitav niz pogodnosti. Tri najvažnije svakako su NFC, MST i QR kodovi.

NFC (Near Field Communication)

NFC tehnologija omogućuje bežičan prijenos podataka na kratkim udaljenostima, obično unutar nekoliko centimetara. Za izvršavanje transakcije korisnik jednostavno svoj mobilni uređaj opremljen NFC-om treba približiti platnom terminalu. Zbog doprinosa brzim transakcijama iznimno je popularan u maloprodajnom okruženju.

MST (Magnetic Secure Transmission)

MST tehnologija koristi magnetsko polje za prijenos podataka, pružajući širok spektar kompatibilnosti s različitim vrstama terminala. MST oponaša magnetsku traku tradicionalne kreditne kartice i omogućuje korisnicima da izvršavaju plaćanja putem digitalnog novčanika čak i na terminalima koji ne podržavaju NFC.

QR kodovi

QR kodovi su još jedan čest način obavljanja transakcija putem digitalnih novčanika. Korisnici skeniraju QR kod na trgovinskom terminalu pomoću kamere svog mobilnog uređaja, nakon čega se podaci o transakciji automatski prenose.

Koliko su digitalni novčanici sigurni?

Kada je u pitanju novac, sigurnost uvijek mora biti u prvom planu. Upravo zato digitalni novčanici primjenjuju suvremene alate kako bi maksimalno zaštitili korisničke podatke. Sigurnosne značajke uključuju enkripciju podataka, biometrijsku autentifikaciju (poput otiska prsta ili prepoznavanja lica) i mogućnost daljinskog deaktiviranja digitalnih kartica u slučaju gubitka uređaja.

Osim toga, transakcije putem digitalnih novčanika često koriste tokenizaciju, proces koji zamjenjuje stvarne podatke o kartici jedinstvenim identifikatorom ili tokenom. Takva metoda dodatno štiti osjetljive informacije od neovlaštenog pristupa.

Popularni digitalni novčanici

Postoje razni digitalni novčanici koji su ušli u široku uporabu, pri čemu svaki ima svoje karakteristike i prednosti. Među najpoznatijima su Apple Pay, Google Pay, Samsung Pay i PayPal.

  • Apple Pay, ekskluzivan za Appleove uređaje, koristi NFC tehnologiju za bežično plaćanje uz integriranu biometrijsku autentifikaciju. 

  • Google Pay, koji je kompatibilan s Android i iOS uređajima, koristi NFC tehnologiju i podržava širok raspon trgovina. 

  • Samsung Pay, prvenstveno namijenjen za Samsungove uređaje, kombinira NFC i MST tehnologije, što ga čini kompatibilnim s povećim brojem platnih terminala, dok je 

  • PayPal dostupan na različitim platformama, a omogućava online plaćanje i široko se prihvaća u internetskim trgovinama.

Razlike među njima proizlaze iz integracije s određenim platformama, tehnologija koje koriste, razine sigurnosti i specifičnih funkcionalnosti. Odabir digitalnog novčanika ovisi o potrebama korisnika i trgovaca. To su čimbenici kao kompatibilnost uređaja, prihvatljivost na prodajnim mjestima i preferencije u pogledu tehničkih značajki i sigurnosnih standarda.

Koje su prednosti digitalnih novčanika?

Digitalni novčanici pokazali su se kao svestrani alati koji olakšavaju život i kupcima i trgovcima. U nastavku možete pronaći neke od njihovih ključnih prednosti:

1. Pratkičnost i brzina

Digitalni novčanici omogućuju korisnicima brze i jednostavne transakcije bez potrebe za fizičkim novcem ili karticama. Dovoljno je približiti mobilni uređaj platnom terminalu, skenirati QR kod ili iskoristiti NFC tehnologiju za beskontaktno plaćanje u tren oka.

2. Sigurnost

Digitalni novčanici koriste visoke sigurnosne standarde kako bi zaštitili financijske informacije korisnika. Enkripcija podataka, biometrijska autentifikacija, tokenizacija i daljinsko deaktiviranje u slučaju gubitka uređaja čine ih sigurnijima od tradicionalnih metoda plaćanja.

3. Prilagodljivost

Korisnici u jednom digitalnom novčaniku mogu s lakoćom pohraniti različite kartice. Time im se omogućuje veća prilagodljivost i jednostavno upravljanje različitim vrstama plaćanja.

4. Evidencija transakcija

Digitalni novčanici daju korisnicima da prate svoje transakcije putem mobilnih aplikacija, čime se značajno olakšava popisivanje troškova i upravljanje budžetom.

5. Manji troškovi za trgovce

Trgovci često imaju manje troškove transakcije kada prihvate uplatu putem digitalnog novčanika nego prilikom tradicionalnog oblika plaćanja.

6. Poticanje vjernosti

Neki digitalni novčanici uključuju programe vjernosti, odnosno nagrađuju korisnike za redovite kupnje. Takvi programi osnažuju sponu između trgovca i kupca te potiču češću uporabu digitalnih novčanika.

7. Globalna pristupačnost

Digitalni novčanici omogućuju korisnicima da pristupe svojim sredstvima iz bilo kojeg dijela svijeta. To je posebno korisno za redovite putnike kojima je potrebno pouzdano i fleksibilno rješenje.

8. Ekološka održivost

Korištenjem digitalnih novčanika smanjuje se potreba za ispisivanjem fizičkih računa i potvrda, što dovodi do smanjene potrošnje papira i pozitivnog učinka na okoliš.

 

Sve ove prednosti čine digitalne novčanike privlačnim i učinkovitim rješenjem za izazove koje nam donosi moderno doba.

Digitalizirajte se već danas i zakoračite u sutrašnjicu

Da podvučemo crtu, možemo reći da digitalni novčanici predstavljaju vrlo inovativno i sigurno rješenje za razne oblike novčanih transakcija. Trgovci koji žele držati korak s vremenom svakako bi trebali razmisliti o integriranju takve tehnologije u svoje poslovanje.

Možda još nije došao onaj trenutak kada ćemo u potpunosti odbaciti svoje fizičke novčanike, ali njihov digitalni pandan već je na velika vrata ušao u naše živote i značaj će mu samo rasti u nadolazećim danima. Što prije prigrlimo korisne alate poput Nexi rješenja za trgovce, to ćemo više moći uživati u brojnim pogodnostima koje nam tehnologija donosi.