Zagreb, 2 listopad 2023

NFC tehnologija — što je NFC i kako funkcionira?

POS

Danas je u većinu pametnih mobitela ugrađena NFC tehnologija, a ona ima raznoliku primjenu i za trgovce i potrošače. Otkrijte što je i kako funkcionira!

Nexi Mobile

Brzo, jednostavno i praktično — beskontaktno plaćanje postalo je dio naše svakodnevne rutine. No, jeste li se ikada zapitali što točno stoji iza njega? Za ovu je vrstu plaćanja odgovorna Near Field Communication tehnologija, poznatija pod skraćenicom NFC. Riječ je o bežičnoj komunikacijskoj tehnologiji koja omogućuje razmjenu podataka između uređaja koji su blizu jedan drugome, a obično funkcionira na udaljenosti do nekoliko centimetara.

Upravo je ova tehnologija zaslužna za brzi, beskontaktni način plaćanja koji mnogim kupcima i poduzetnicima štedi vrijeme i skraćuje čekanje u redovima.

Što je NFC (eng. Near Field Communication)?


NFC, odnosno Near Field Communication tehnologija se često koristi za brzu i sigurnu razmjenu informacija između uređaja kao što su pametni telefoni, tableti, pametne kartice i drugi uređaji opremljeni NFC čipom. Drugim riječima, NFC tehnologija je ugrađena u gotovo sve pametne uređaje kojima svakodnevno plaćamo proizvode i usluge.

Ova je tehnologija ograničena na izrazito blisku komunikaciju. Drugim riječima, uređaji mogu biti udaljeni samo nekoliko centimetara kako bi uspostavili komunikaciju. NFC se stoga koristi za primjene koje zahtijevaju fizičku blizinu, poput mobilnih plaćanja i dijeljenja informacija. 

Razlika između RFID i NFC tehnologije

NFC se zapravo temelji na RFID (Radio-Frequency Identification) tehnologiji koja omogućuje bežičnu komunikaciju između uređaja na većim udaljenostima, ovisno o frekvenciji. Postoje različite vrste RFID tehnologija s različitim rasponima, uključujući kratki raspon i dulji raspon.

Glavna razlika između RFID i NFC tehnologija zapravo leži u rasponu komunikacije i namjeni.
RFID ima širi raspon komunikacije i primjenjuje se u različitim industrijskim kontekstima, dok je NFC ograničen na vrlo blisku komunikaciju te se često koristi za interaktivne aplikacije u svakodnevnom životu.

Nexi Mobile

Kako funkcionira NFC tehnologija?

Kako bi se komunikacija uspostavila, NFC uređaji moraju biti aktivirani i postavljeni u blizini, jedan do drugoga. NFC često koristi već postojeće antene u uređajima, kao što su one za bežično punjenje ili Bluetooth. U komunikaciji između uređaja, jedan uređaj djeluje kao čitač (reader) ili inicijator, dok drugi djeluje kao oznaka (tag) ili pasivni uređaj. Čitač generira magnetsko polje koje utječe na oznaku i potiče je na slanje svojih podataka.

NFC također podržava sigurnosne mehanizme kako bi osigurao da komunikacija ostane privatna i autentična. Primjerice, uređaji mogu koristiti različite načine autentifikacije, poput zaporki ili biometrijskih podataka, kako bi potvrdili identitet prije razmjene osjetljivih podataka.

Primjene NFC tehnologije

NFC (Near Field Communication) tehnologija ima širok spektar primjena u različitim industrijama i svakodnevnim situacijama. Neki od najčešćih primjera primjene NFC tehnologije uključuju:

●       Digitalne novčanike — NFC se široko koristi za mobilno plaćanje putem pametnih telefona. Korisnici mogu jednostavno približiti svoj uređaj blizu terminala za plaćanje kako bi obavili transakciju. Ova tehnologija omogućuje brzo i sigurno plaćanje bez potrebe za fizičkim karticama.

●       Dijeljenje kontakata i informacija — NFC omogućuje brzo dijeljenje kontaktnih informacija, web stranica i drugih podataka između pametnih telefona ili drugih uređaja.

●       Prisutnost i kontrola pristupa — NFC se koristi u sustavima kontrole pristupa, kao što su kartice za ulazak u zgrade ili prostorije. Zaposlenici ili stanari mogu koristiti svoje NFC kartice kako bi se brzo i sigurno identificirali i pristupili određenim područjima.

●       Javni prijevoz — NFC kartice ili pametni telefoni diljem svijeta se koriste za plaćanje vožnje javnim prijevozom. Putnici jednostavno približe svoj uređaj NFC terminalu u vozilu ili na stanicama kako bi se naplatila vožnja.

●       Prijenos datoteka — NFC se može koristiti za brzi prijenos datoteka između uređaja. Korisnici mogu jednostavno približiti svoje uređaje kako bi dijelili slike, glazbu ili druge datoteke.

Kako aktivirati NFC na pametnom uređaju?

Aktivacija NFC-a na pametnim uređajima izrazito je jednostavna. Iako se sam proces razlikuje od mobitela do mobitela, u postavkama na mobilnom telefonu možete provjeriti podržava li vaš smartphone NFC tehnologiju. Naime, većina pametnih uređaja ima ugrađen NFC, no neki mobiteli ipak nemaju.

Nakon što aktivirate NFC tehnologiju na svom uređaju, potrebno je označiti sadržaj koji želite podijeliti te prisloniti mobitel uz uređaj s kojim ga želite podijeliti. Kada se uređaji međusobno detektiraju, sadržaj je spreman za dijeljenje!

NFC naljepnice

NFC naljepnice su zapravo mali uređaji s ugrađenim NFC čipom koji omogućuje komunikaciju s drugim uređajem u blizini, bez potrebe za fizičkim kontaktom. 

Kako funkcioniraju NFC naljepnice

NFC naljepnice rade putem bežične tehnologije koja omogućuje brzu razmjenu podataka na kratkim udaljenostima, obično do nekoliko centimetara. Kada se uređaj poput pametnog telefona ili tableta približi NFC naljepnici, NFC čip omogućuje komunikaciju između uređaja putem radiovalova.

Primjene NFC naljepnica u svakodnevnom životu

NFC naljepnice izrazito su korisni gadgeti koji doprinose pojednostavljenju svakodnevnih radnji, a mogu se koristiti u različite svrhe. Samo neke od njih su:

●       Automatizacija zadataka kod kuće — NFC naljepnice mogu se koristiti za automatizaciju čestih radnji u kući. Na primjer, zalijepite NFC naljepnicu kraj ulaznih vrata i povežite je s pametnim uređajem kako biste automatski uključili svjetla i termostat kada se vratite kući. Naljepnicu možete postaviti i na noćni ormarić kako biste isključili sve uređaje prije spavanja.

●       Digitalna posjetnica — NFC tehnologija omogućuje vam da podatke o sebi podijelite putem naljepnica. Na poslovnim događajima, umjesto fizičke posjetnice, jednostavno prinesete pametni telefon blizu NFC naljepnice kako bi druga osoba automatski primila vaše kontakte.

●       Povezivanje s mobilnim uređajem — postoje NFC naljepnice koje se mogu zalijepiti na mobilne uređaje kako bi se brzo i jednostavno uspostavila veza s drugim uređajima ili aplikacijama.

NFC tehnologija postala je važan digitalni alat, posebno za tvrtke i industrije. Njezina sposobnost brze komunikacije i razmjene podataka na kratkim udaljenostima omogućuje poduzetnicima da poboljšaju svoje usluge, optimiziraju operacije i stvore bogatija korisnička iskustva.

Kako tvrtke koriste NFC tehnologiju?

  • Omogućavanje beskontaktnog plaćanja — tvrtke svojim korisnicima pomoću NFC tehnologije omogućavaju beskontaktno plaćanje putem pametnih uređaja ili kartica. Ovim se načinom plaćanja uvelike poboljšava korisničko iskustvo i ubrzavaju procesi plaćanja na prodajnim mjestima!
  • Kontrola pristupa — zaposlenici tvrtke mogu koristiti identifikacijske kartice ili pametne telefone s ugrađenom NFC tehnologijom kako bi pristupili određenim mjestima, čime se poboljšava praćenje vremena ulaska i izlaska.
  • Održavanje opreme — tvrtke ovu tehnologiju mogu koristiti za nadzor i održavanje opreme s ugrađenim NFC tagom. Prislanjanjem NFC uređaja mogu se saznati specifikacije, upute za održavanje ili datum posljednjeg servisa.

Kako potrošači koriste NFC tehnologiju?

  • Beskontaktno plaćanje — jednostavno prislanjanje pametnog telefona ili kartice na odgovarajući uređaj potrošačima omogućuje da na prodajnim mjestima plaćaju brzo i sigurno!
  • Praćenje informacija o proizvodima — potrošači mogu koristiti NFC tehnologiju i kako bi dobili više informacija o proizvodima koje kupuju. Prislanjanjem svog pametnog telefona na NFC tag proizvoda moguće je pristupiti detaljnim informacijama, recenzijama ili uputama za uporabu.
  • Kartice vjernosti i ulaznice — potrošači mogu koristiti NFC tehnologiju za pohranu kartica vjernosti ili digitalnih ulaznica na svojim pametnim telefonima, čime nestaje potreba za fizičkim karticama ili ulaznicama!

Kao što smo ranije naveli, NFC omogućuje korisnicima da plaćaju mobitelom ili drugim pametnim uređajem jednostavnim prislanjanjem na terminal za plaćanje.

Mnogi su trgovci svojim klijentima već omogućili plaćanje mobitelom, a samim su time smanjili potrebu za fizičkim karticama i ubrzali proces transakcija. Nexi Hrvatska poduzetnicima nudi brza i jednostavna rješenja koja zadovoljavaju rastuće potrebe korisnika, a jedno od njih je PBZCard SoftPOS aplikacija pomoću koje trgovci svoje pametne Android uređaje mogu pretvoriti u terminale za plaćanje. To je jednostavno platno rješenje koje čak ne zahtijeva dodatnu tehničku opremu, već kupac jednostavno prisloni svoj pametni uređaj ili karticu uz Android uređaj trgovca i plaćanje je gotovo za tren oka! Osim što pruža tehnološka rješenja tvrtkama za brza i sigurna mobilna plaćanja, Nexi nudi i NFC rješenja za banke i financijske institucije.

RELATED ARTICLES