Zagreb, 25 travanj 2024

Što je RFID tehnologija i kako funkcionira?

rfid-tehnologija

Otkako je ušla u širu primjenu potkraj prošlog stoljeća, RFID tehnologija (skraćeno od Radio-Frequency Identification) je postala neizostavan dio naše svakodnevice, a redovito se pronalaze novi načini za njezinu primjenu u različitim industrijama i poljima. 

Najjednostavnije rečeno, riječ je o tehnologiji koja omogućuje bežičnu komunikaciju između dvaju ili više uređaja, čime se izuzetno olakšavaju brojni kompleksni procesi. U nastavku ćemo pobliže pojasniti što RFID točno jest, kako funkcionira i gdje se sve primjenjuje.

Što je RFID?

RFID je bežična i beskontaktna tehnologija koja koristi radiovalove za prenošenje informacija između uređaja koji komuniciraju putem posebnog čipa i antene. Tipičan RFID sustav sastoji se od triju osnovnih komponenti: RFID oznaka (tagova), RFID čitača i antena. Oznake mogu biti pasivne (bez vlastitog izvora energije) ili aktivne (s vlastitim izvorom energije).

Kao i mnoga druga velika tehnološka postignuća, RFID svoje korijene vuče iz Drugog svjetskog rata, kada se u rudimentarnom obliku počeo koristiti za raspoznavanje prijateljskih zrakoplova od neprijateljskih. Ubrzo zatim pronašao je primjenu u trgovačkoj industriji, gdje je poslužio za suzbijanje krađe skupocjenih artikala.

Kako funkcionira RFID tehnologija?

RFID tehnologija funkcionira putem bežične komunikacije (slično kao i NFC tehnologija, o kojoj smo ranije pisali) između RFID oznaka i čitača. Čitač emitira radiovalove koje potom prihvaća antena na oznaci. Kada pasivna oznaka primi dovoljno energije iz radiovalova, aktivira se i šalje natrag čitaču signal s pohranjenim informacijama. S druge strane, aktivne oznake koriste vlastitu bateriju za emitiranje signala. Čitač zatim dekodira te informacije i prosljeđuje ih sustavu za daljnju obradu.

Primjena RFID tehnologije

RFID tehnologija je pronašla široku primjenu u mnogim industrijama zahvaljujući sposobnosti da brzo i precizno identificira i prati objekte, čime povećava učinkovitost, sigurnost i korisničko iskustvo. U nastavku ćemo detaljnije istražiti različite načine na koje RFID tehnologija doprinosi različitim sektorima, ističući njene prednosti i inovativne primjene.

RFID tehnologija kod plaćanja

Jedna od najčešćih primjena RFID tehnologije jest u beskontaktnom plaćanju. Kartice s ugrađenim RFID čipovima omogućuju korisnicima plaćanje jednostavnim prislanjanjem kartice na čitač, čime se značajno smanjuje vrijeme transakcije te olakšava život i kupcu i trgovcu. Takva tehnologija koristi se u kreditnim i debitnim karticama, kao i u sustavima mobilnog plaćanja poput Apple Paya i Google Walleta.

RFID tehnologija u logistici i upravljanju zalihama

RFID također uživa široku primjenu u području logistike i upravljanja zalihama za praćenje kretanja robe kroz skladišta i distribucijske centre. RFID oznake na proizvodima omogućuju brzu i točnu identifikaciju, umanjujući rizik od pogreške i potrebu za ručnim unosom podataka. Pritom omogućuje i praćenje lokacije proizvoda u realnom vremenu, što uvelike olakšava upravljanje zalihama i optimizaciju logističkih procesa.

RFID tehnologija u zdravstvu

U zdravstvenom sektoru RFID tehnologija se koristi za praćenje pacijenata, lijekova i medicinske opreme. Oznake se mogu postaviti na bolničke narukvice pacijenata kako bi se pratila njihova lokacija i medicinska povijest. Praćenjem brojčanog stanja u skladištu olakšava se pravovremeno obnavljanje zaliha kako bi pacijenti dobili što bolju medicinsku skrb.

RFID tehnologija u sigurnosti i kontroli pristupa

RFID tehnologija se često koristi u sigurnosnim sustavima za kontrolu pristupa. Kartice s RFID oznakama omogućuju ovlaštenim osobama pristup određenim područjima jednostavnim prislanjanjem kartice na čitač. Takvi se sustavi uglavnom koriste u poslovnim uredima, zgradama s visokim stupnjem sigurnosti i javnim ustanovama.

RFID tehnologija u maloprodaji

RFID tehnologija je dovela do prave revolucije u maloprodajnoj industriji jer je trgovcima omogućila bržu i precizniju inventuru, smanjila broj krađa i povećala zadovoljstvo kupaca. RFID oznake postavljene na proizvode omogućuju trgovcima praćenje stanja zaliha u realnom vremenu. Kupci mogu brže pronaći proizvode, a trgovci mogu učinkovitije upravljati zalihama te optimizirati proces nabave.

RFID tehnologija u transportu i logistici

RFID se koristi u sustavima javnog prijevoza za upravljanje vozilima i putnicima. Karte s RFID čipovima omogućuju brz ulazak i izlazak iz vozila, čime se smanjuje gužva i povećava učinkovitost javnog prijevoza. U logistici RFID tehnologija omogućuje praćenje pošiljki i vozila, smanjujući vrijeme isporuke i poboljšavajući praćenje robe.

RFID tehnologija u poljoprivredi

RFID oznake na životinjama omogućuju poljoprivrednicima praćenje lokacije i zdravstvenog stanja stoke, unapređujući pritom proces upravljanja farmom i smanjujući gubitke. Također se koriste za praćenje poljoprivrednih proizvoda kroz opskrbni lanac, osiguravajući kvalitetu i sigurnost hrane.

RFID tehnologija u turizmu i hotelijerstvu

Sektori turizma i hotelijerstva također su pronašli način da iskoriste pogodnosti RFID tehnologije. Hotelske sobe opremljene RFID bravama omogućuju gostima pristup bez potrebe za klasičnim ključem. Gosti ujedno mogu koristiti posebne narukvice s RFID čipovima za pristup raznim hotelskim uslugama poput spa centara, restorana i bazena, što poboljšava korisničko iskustvo i povećava sigurnost.

Mogućnosti su brojne, a potencijal velik

RFID tehnologija je iz temelja promijenila način na koji identificiramo i pratimo predmete i osobe, a s obzirom na njezin strelovit uspon i neprekidan razvoj, RFID tehnologija zasigurno će s vremenom igrati sve veću ulogu u našim životima.

Različite primjene RFID-a koje smo istaknuli ovdje samo su dio potencijala koji ova svestrana tehnologija gaji i ne sumnjamo da će njezin daljnji razvoj dovesti do još kreativnih rješenja koja će nam svakodnevicu učiniti još jednostavnijom.