Zagreb, 31 svibanj 2023

PayTech — Trendovi u rastu koji mijenjaju budućnost plaćanja

PayTech — Trendovi

Posljednjih nekoliko godina svjedočimo radikalnoj transformaciji platnog iskustva. Ubrzan razvoj novih tehnologija odrazio se i na digitalni platni sustav koji svojim inovacijama uvelike ubrzava i olakšava procese plaćanja. Možda se s nazivom PayTech prvi put susrećete, ali njegove metode vjerojatno koristite svakodnevno. Naime, PayTech je svaki način plaćanja u kojem se koristi tehnologija, a između ostalog, uključuje kriptovalute, beskontaktne transakcije i e-novčanike. Unapređenjem praktičnih i ekonomičnih metoda, PayTech se pokazao ključnim akterom za budućnost plaćanja!

Dionici PayTech industrije

Kako bi se digitalne transakcije izvršile sigurno i brzo, u platne su procese uključene različite institucije, organizacije i mreže. Dionici PayTech industrije upravljaju novcem, omogućuju transakcije, razne načine plaćanja i reguliraju platnu sigurnost. Ukratko, uvelike olakšavaju i osiguravaju platne procese.

Institucije za elektronički novac (EMI)

Electronic Money Institutions (EMI), odnosno institucije za elektronički novac su ovlaštene izdavati i upravljati e-novcem u ime svojih korisnika. Ove institucije omogućuju digitalne transakcije novca koji je pohranjen na pametnom uređaju, prepaid kartici ili online računu. 

Electronic Money Institutions (EMI), odnosno institucije za elektronički novac su ovlaštene izdavati i upravljati e-novcem u ime svojih korisnika. Ove institucije omogućuju digitalne transakcije novca koji je pohranjen na pametnom uređaju, prepaid kartici ili online računu. 

Kartične mreže

Kartične mreže su organizacije koje omogućuju transakcije platnim karticama. To su tvrtke poput Mastercarda i VISA-e, a katkad ih se naziva i kartičarskim udrugama. One reguliraju tko, gdje i kako koristi kartice. Kartične mreže su te koje provjeravaju valjanost transakcija, autoriziraju ih i prenose novčana sredstva s računa izdavatelja kartice na račun trgovca.

Banka prihvatitelj i banka izdavatelj

Ključne institucije u procesu plaćanja putem platnih kartica su upravo banka prihvatitelj i banka izdavatelj. Banka prihvatitelj trgovcima omogućuje prihvaćanje kartičnih plaćanja, a banka izdavatelj izdaje kartice korisnicima i omogućava im obavljanje transakcija. Ove banke surađuju kako bi osigurale sigurnu, brzu i pouzdanu razmjenu informacija!

Pristupnici plaćanja

Softvere koji se koriste za prijenos informacija o transakciji između klijenta i banke prihvatitelja nazivamo pristupnicima plaćanja. Oni djeluju kao posrednici između trgovaca, kupaca, kartičnih mreža i banaka kako bi omogućili sigurnu i brzu obradu transakcija putem interneta

Pružatelji platnih usluga (PSP)

Treća strana između računa trgovca i računa kupca su pružatelji platnih usluga (payment service providers). PSP-ovi pružaju vezu s bankom prihvatiteljem i djeluju kao treća strana između računa trgovca i računa kupca. Oni trgovcima omogućuju plaćanja putem različitih kanala kao što su web stranice ili aplikacije. Zadaci pružatelja platnih usluga su: procesuiranje transakcija, autorizacija plaćanja, prijenos sredstava, upravljanje povratima i prevencija prevara. Jedan od istaknutih pružatelja ovih usluga je Nexi Croatia koji potrošačima, tvrkama i financijskim institucijama pruža najjednostavnije, najbrže i najsigurnije solucije. Nexi trgovcima pruža najmodernija platna rješenja vezana uz prihvaćanje kartica i internetsku trgovinu!

PayTech trendovi u rastu

PayTech (tehnologija plaćanja) je postao nezaobilazan element suvremenog financijskog svijeta. Uz rast digitalne ekonomije i sve veću usredotočenost na praktičnost i brzinu transakcija, PayTech industrija svjedoči brojnim trendovima koji formiraju način na koji ljudi upravljaju novcem. U nastavku donosimo nekoliko najbrže rastućih PayTech trendova koji su se uvelike prilagodili suvremenim potrebama korisnika, a neke od njih zasigurno koristite svaki dan!

Otvoreno bankarstvo (Open Banking)

U tradicionalnom sustavu, bankovni su podaci korisnika bili strogo čuvani unutar pojedine banke. No, otvoreno bankarstvo sada omogućuje korisnicima da te podatke podijele s drugim pružateljima usluga, a sve kako bi poboljšali svoje financijsko iskustvo. Ideja otvorenog bankarstva je pružiti korisnicima mogućnost kontrole nad svojim financijskim podacima, kao i korištenje na nov i praktičan način. Drugim riječima, ono im omogućava da svoje podatke podijele s trećim stranama, kao što su fintech tvrtke ili aplikacije koje im potom pružaju bolje financijske usluge. Otvaranjem API-ja (aplikacije programskog sučelja), banke trećim stranama omogućuju pristup podacima svojih korisnika, uz njihovu izričitu suglasnost. Upravo to omogućava fintech tvrtkama da razviju personalizirane usluge poput praćenja financijskog stanja ili upravljanja računima.

Odgoda plaćanja (Buy now, pay later)

Buy now, pay later (BNPL), odnosno otplata s odgodom ili na rate, jedna je od najbrže rastućih metoda plaćanja, a svima je dobro poznata! Riječ je o načinu plaćanja koji nudi mogućnost trenutne odluke o zaduženju i opciju plaćanja na rate. Iako se BNPL ranije koristio za kupnje manjih iznosa, do danas mu se primjena uvelike proširila. Drugim riječima, ovaj se način plaćanja sada nudi u korporativnoj prodaji, kao i na mjestima koja pružaju zdravstvenu skrb ili pravne usluge. Trgovci je koriste kako bi povećali prodaju i privukli kupce kojima je prvenstveno privlačna zbog predvidljivog rasporeda plaćanja. 

Digitalni novčanici

Digitalni su se novčanici  zbog svoje praktičnosti, sigurnosti i jednostavnosti korištenja pokazali kao jedan od mnogima omiljenih PayTech trendova! Riječ je o elektroničkim aplikacijama poput Google pay-a i Apple pay-a koje korisnicima omogućuju da šalju, pohranjuju i primaju novac pomoću pametnih uređaja. Osim što nude jedinstveno mjesto za upravljanje financijama i beskontaktno plaćanje, doprinose smanjenju naknada za platne transakcije!

Blockchain tehnologija

Blockchainovi su baze podataka koje se značajno razlikuju od onih tradicionalnih. Umjesto da se pohrane na jednom poslužitelju kojemu mogu pristupiti svi korisnici, blockchain zapisi se distribuiraju na računalima korisnika diljem svijeta. Dakle, podaci su pohranjeni na više lokacija i ne postoji središnje tijelo koje ima kontrolu nad kopijama podataka. Najčešći podaci koji se čuvaju na blockchain mreži su transakcije kriptovalutama. Mnogi blockchain nazivaju i digitalnim knjigovodstvom jer se podaci unutar njega ne mogu mijenjati niti brisati, što ga čini sigurnim za korisnike

Digitalne valute i CBDC

Digitalne su valute one koje se temelje na kriptografskim algoritmima i koriste decentralizirane tehnologije za povećanje sigurnosti transakcija. CBDC (Central Bank Digital Currency) je, s druge strane, digitalna valuta koju izdaje i kontrolira centralna banka neke zemlje. Riječ je o ekvivalentu tradicionalnih fizičkih valuta poput papirnatog novca, no postoji samo u digitalnom obliku. Digitalne valute i CBDC pružaju mogućnost bržeg i efikasnijeg provođenja transakcija te postaju sve značajniji u PayTech svijetu. Smatra se da će njihov ubrzan rast i razvoj zauvijek promijeniti financijsku industriju, plaćanja i načine na koji obavljamo transakcije!

Peer to peer plaćanja

Peer-to-peer (P2P) je alternativa tradicionalnom financiranju, a pojedincima i poduzećima omogućuje direktno posuđivanje novca, umjesto da se oslanjaju na službene financijske institucije ili posrednike. Ova vrsta plaćanja omogućuje korisnicima da jednostavno razmjenjuju novac ili izvršavaju plaćanja međusobno putem digitalnih kanala. P2P plaćanja omogućuju korisnicima da brzo i jednostavno obavljaju transakcije izravno s drugim korisnicima. Bez potrebe za unosom dugih bankovnih podataka ili provjerama, novac se može prenijeti samo uz unos broja mobilnog telefona ili adrese e-pošte. Osim toga, P2P transakcije najčešće ne zahtijevaju nikakve naknade!

Svi navedeni trendovi usredotočeni su na praktičnost, brzinu i sigurnost te pružaju korisnicima novu razinu kontrole nad financijama, a inovacije koje diktiraju ubrzavaju rast PayTecha. Kako se mijenja tehnologija, tako će se mijenjati i načini na koji obavljamo transakcije, stvarajući sve praktičnije i efikasnije metode plaćanja.

RELATED ARTICLES