Zagreb, 20 rujan 2023

Znate li razliku između autorizacije i predautorizacije kartice?

Ako ste trgovac koji nudi svoje proizvode i usluge kupcima, važno je da se upoznate s procesima koji se odvijaju u pozadini vaših transakcija.

Svakoga dana na svijetu se obrađuje preko milijardu transakcija u kojima se plaćanje obavlja karticama. Međutim, iako su one toliko sveprisutne da mnogi od nas ne mogu zamisliti svoje živote bez njih (a sve više država čak stremi tome da postanu bezgotovinska društva), većina ljudi nije upućena u procese koji se odvijaju prilikom uporabe kartica.

Za prosječnog korisnika kreditna ili debitna kartica nije ništa više nego malen komad plastike s mikročipom i magnetskom vrpcom koji čarobno prenosi novac s jednog računa na drugi, čineći pritom naš život nemjerljivo lakšim. Ipak, da biste bili sigurniji korisnici kartica, svjesni pogodnosti i rizika koje one donose, valjalo bi se informirati o tome što se zapravo događa prilikom svake vaše transakcije.

Ako ste se ikada pri kupovini služili kreditnom ili debitnom karticom, sudjelovali ste u postupcima autorizacije ili predautorizacije. Isto vrijedi ako ste vlasnik tvrtke koja prihvaća kartično plaćanje. Svaki put kada sudjelujete u digitalnoj razmjeni novca za proizvod ili uslugu, iza kulisa se odvijaju upravo ti procesi.

Što je autorizacija kartice?

Zamislite jednu običnu transakciju u trgovini. Blagajnik skenira proizvod te od vas traži određen iznos. Kada pokažete da posjedujete traženi novac i predate ga, kupovina je obavljena i proizvod pripada vama.

Autorizacija kartice mnogo je složeniji postupak od jednostavne provjere ima li vlasnik kartice sredstva za kupnju. Ona služi kao snažna sigurnosna mjera koja izdavateljima kartica i trgovcima omogućuje da prepoznaju potencijalne prevare prije nego što se transakcija izvrši.

Ukratko rečeno, to je odobrenje izdavatelja kreditne ili debitne kartice (obično banke ili kreditne unije) u kojem se navodi da vlasnik računa ima dovoljno sredstava ili raspoloživ kredit potreban za pokrivanje troškova transakcije.

Između banke prodavača i banke kupca posreduje pristupnik plaćanja (payment processor) kao što je Nexi, koji zaprima i prosljeđuje te informacije. Kada su svi sudionici suglasni, transakcija se odobrava, a novac prenosi s računa kartičara na račun prodavača. Za više informacija, Nexi.hr zna sve o prihvaćanju kartica.

Sudionici u autorizaciji kartice

Proces autorizacije kartice uključuje nekoliko sudionika koji zajedno osiguravaju da se transakcija sigurno i uspješno izvrši:

  • Kupac — osoba koja posjeduje kreditnu ili debitnu karticu, inicira transakciju te predaje kartične podatke prodavaču.
  • Prodavač — poslovni subjekt ili trgovina koja prima kartične podatke od kupca, obrađuje transakciju i traži odobrenje od banke.
  • Banka izdavateljica — institucija koja je kupcu izdala karticu, odgovorna je za provjeru dostupnosti sredstava na računu kartičara te odobrava ili odbija transakcije na temelju raspoloživih sredstava i drugih sigurnosnih parametara.
  • Pristupnik plaćanja — tehnološka tvrtka ili institucija koja olakšava komunikaciju između prodavača i banaka tako što obrađuje i prosljeđuje informacije o transakciji.
  • Kartična organizacija — tvrtke kao što su Visa, MasterCard ili American Express, koje postavljaju standarde i infrastrukturu za korištenje kartica te omogućuju razmjenu financijskih informacija između svih sudionika u procesu autorizacije.

Što je predautorizacija kreditne kartice?

Predautorizacija kreditne kartice postupak je kojim prodavač privremeno rezervira iznos transakcije na kreditnoj kartici, ali ga tereti tek nakon nekoliko sati ili dana. Na taj način trgovac može osigurati da na računu postoji potreban iznos za plaćanje prije nego što se transakcija konačno potvrdi. Dakle, kupnja se smatra dovršenom tek nakon što je iznos potvrđen i potom skinut s kartice.

To je vrlo korisna metoda koja pruža brojne pogodnosti. Koristi se u slučajevima kada trgovac mora provjeriti dostupnost proizvoda ili usluge koja se kupuje. Rok za završetak predautorizacije ovisi o banci koja karticu izdaje, a ako predautorizacija istekne, terećenje više nije moguće i za ponovnu naplatu kupac mora pokrenuti novu transakciju.

Prednosti predautorizacije kreditne kartice

Predautorizacija kreditne kartice trgovcima daje više vremena da odluče hoće li izvršiti transakciju ili ne, bez naplaćivanja naknada. Takav postupak ima brojne prednosti:

  • Rezerviranje — trgovci mogu rezervirati proizvode ili usluge za kupce bez trenutnog naplaćivanja, što je posebno korisno u ugostiteljstvu i prijevoznim djelatnostima.
  • Suzbijanje prevara — provjerom dostupnosti sredstava na kartici prije finaliziranja prodaje smanjuje se rizik od nepoštenih transakcija.
  • Povećana efikasnost — u poslovnim okruženjima gdje je potrebno vrijeme za pripremu proizvoda ili usluga (hotelska soba, svadbena sala, autobus) predautorizacija doprinosi boljem planiranju resursa i praćenju zaliha.
  • Manje administracije — trgovci ne moraju svaku transakciju odmah obrađivati ili izdavati račun pri svakoj rezervaciji.
  • Povećanje profita psihološki gledano, kupci su skloniji napraviti rezervaciju kad znaju da im se iznos neće odmah skinuti s računa, a nakon toga u konačnici lakše finaliziraju kupovinu.

 

Spremni ste za nove pobjede

Sada kada ste se upoznali s procesima autorizacije i predautorizacije kartica, njihovim značajkama i pogodnostima koje donose u poslovanju, možete se sigurnije upustiti u poslovne transakcije te donositi informirane odluke pri komunikaciji s kupcima!