Zagreb, 3 rujan 2023

Fintech ili financijska tehnologija — što je i trendovi u rastu

POS

Inovacije u fintech (financijskoj tehnologiji) su dosegle nove razine, transformirajući financijsku industriju. Otkrije trendove u rastu i najpopularnije inovacije.

Živimo u vremenu u kojem se financijske transakcije odvijaju brže nego ikada prije, a tehnološki napredak značajno mijenja našu svakodnevicu. Iako nam inovacije fintecha uvelike olakšavaju upravljanje financijama, mnogima često nije jasno što financijska tehnologija zapravo podrazumijeva. U nastavku otkrijte što je točno fintech, koji su njegovi rastući trendovi i kako mijenjaju našu svakodnevicu!

 

Što je fintech (financijska tehnologija)?

Fintech, odnosno financijska tehnologija, predstavlja brzu i inovativnu evoluciju pružanja financijskih usluga. Riječ je o sektoru koji u financijske operacije implementira tehnologiju kako bi pružio učinkovitije, praktičnije i pristupačnije usluge klijentima širom svijeta.

Fintech obuhvaća širok spektar usluga, uključujući online bankarstvo, digitalne novčanike, mobilna plaćanja i peer-to-peer zajmove, i to sve kako bi se pojednostavili platni procesi, smanjili troškovi te kako bi se poboljšalo cjelokupno korisničko iskustvo.

Pružatelji financijskih usluga

Tvrtke koje pružaju različite vrste financijskih proizvoda i usluga klijentima nazivaju se pružateljima financijskih usluga. To mogu biti tradicionalne financijske institucije kao što su banke, osiguravajuća društva i investicijske kuće, ali i fintech tvrtke i tehnološke platforme.

Fintech tvrtke, pritom, kombiniraju tehnologiju i financije kako bi pružile inovativne usluge kao što su digitalno bankarstvo, mobilna plaćanja, peer-to-peer zajmovi, crowdfunding i digitalne investicijske platforme. Baš kao i ostali pružatelji financijskih usluga, fintech tvrtke igraju ključnu ulogu u pružanju financijske podrške, olakšavanju transakcija i upravljanju rizicima za potrošače i poduzetnike diljem svijeta.

Pružatelji softvera za financijske usluge

Pružatelji softvera za financijske usluge su tvrtke ili entiteti koji razvijaju i pružaju tehnološka rješenja i softverske platforme za podršku operacija i procesa u financijskom sektoru. Upravo oni igraju ključnu ulogu u modernizaciji i automatizaciji financijskih institucija te doprinose povećanju učinkovitosti i poboljšanju korisničkog iskustva.

Korisnici financijske tehnologije

Korisnici financijske tehnologije su pojedinci, tvrtke i organizacije koje koriste različite tehnološke inovacije i platforme kako bi pristupili i upravljali svojim financijskim transakcijama, uslugama i operacijama. Riječ je, dakako, o korisnicima različitih potreba i ciljeva, kojima financijska tehnologija omogućuje veću brzinu, pristupačnost i personalizaciju u korištenju financijskih usluga.

Korisnici fintecha su, dakle, sve osobe koje koriste mobilna plaćanja, digitalne novčanike i druge tehnološke alate, manja poduzeća i samostalni poduzetnici koji koriste fintech alate za praćenje poslovnih financija, obradu plaćanja, upravljanje fakturama i pristupanje alternativnim izvorima financiranja, ali i veće organizacije koje fintech rješenja koriste za upravljanje složenijim financijskim operacijama, kao što su međunarodne transakcije, upravljanje likvidnošću i upravljanje korporativnim karticama.

B2B za banke

B2B (Business-to-Business) za banke predstavlja skup tehnoloških rješenja i usluga koje se nude bankama kako bi se poboljšala učinkovitost, podržali poslovni procesi te omogućilo bolje upravljanje i interakcija s poslovnim klijentima. Ovaj segment fintech industrije usredotočen je na pružanje tehnoloških alata i platformi za zadovoljavanje potreba banaka koje se odnose na njihove korporativne klijente i poslovne operacije. Ključna B2B fintech rješenja za banke uključuju digitalno bankarstvo za tvrtke, rješenja za pomoć tvrtkama u upravljanju likvidnošću, fakturama i plaćanjima i upravljanju opskrbnim lancem.

B2B za poslovne klijente financijskih institucija

B2B za poslovne klijente financijskih institucija podrazumijeva tehnološke usluge i rješenja koja se pružaju tvrtkama i korporacijama kako bi optimizirale financijske procese. To uključuje digitalno bankarstvo za poslovne račune, upravljanje transakcijama, analizu troškova i prihoda te trezorsko upravljanje. Kroz automatizaciju, analitiku i brzu obradu, financijske institucije pomažu poslovnim klijentima da postignu veću učinkovitost, likvidnost i konkurentnost na tržištu.

B2C za male tvrtke

B2C (Business-to-Consumer) za male tvrtke podrazumijeva tehnološke inovacije i usluge koje financijske institucije pružaju malim poslovnim subjektima. To obuhvaća digitalno bankarstvo za upravljanje financijama, jednostavno plaćanje računa i transakcije putem mobilnih aplikacija. Također, tvrtkama se pruža podrška za plaćanja dobavljačima i praćenje poslovnih troškova.

B2C rješenja omogućuju malim tvrtkama lakši pristup financiranju putem online platformi te digitalno upravljanje imovinom i investicijama. Zahvaljujući ovim uslugama, manje tvrtke mogu bolje upravljati svojim financijama i optimizirati poslovne operacije.

Potrošači

Unutar konteksta financijske tehnologije, potrošači predstavljaju sve one koji koriste B2B i B2C fintech rješenja. Potrošači koriste tehnološke platforme (online plaćanja i digitalne novčanike) za upravljanje osobnim financijama. Fintech svim potrošačima omogućava bolju kontrolu nad financijama, kao i praktičnije personalizirane usluge.

Najpoznatije fintech inovacije

Fintech inovacije zapravo određuju način na koji se pristupa financijskim uslugama i transformiraju način upravljanja financijama. Među najpoznatijim fintech inovacijama su otvoreno bankarstvo, aplikacije za investiranje i plaćanje i P2P pozajmljivanje.

Otvoreno bankarstvo

Otvoreno bankarstvo je način pristupa financijskom sustavu u sklopu kojega banke putem sigurnih računalnih veza dijele podatke i usluge s drugim tvrtkama, omogućavajući korisnicima bolji pregled financija. Open banking potiče inovacije poput personalizirane analize troškova i stvara dinamično financijsko okruženje koje pomaže korisnicima u donošenju informiranijih financijskih odluka.

Aplikacije za investiranje i plaćanje

Aplikacije za investiranje i plaćanje su moderni alati koji omogućuju korisnicima da ulože novac i da obavljaju brza i sigurna plaćanja putem mobilnih uređaja. Ove aplikacije olakšavaju dijeljenje troškova i brze online transakcije, ali i transformiraju tradicionalne načine investiranja i plaćanja, čineći ih pristupačnijima i praktičnijima za širu publiku.

P2P pozajmljivanje (eng. P2P lending)

Peer-to-peer lending (ili P2P pozajmljivanje) je inovativni oblik financiranja unutar kojega pojedinci i manji investitori posuđuju novac drugim pojedincima ili malim poduzetnicima putem online platformi. Ova tehnologija omogućuje zaobilazak tradicionalnih financijskih institucija, često uz niže kamatne stope za zajmoprimce. Kroz transparentnost, brzu obradu i pristup financiranju bez posrednika, P2P pozajmljivanje olakšava pristup sredstvima svima onima koji bi teže došli do zajma od strane konvencionalnih izvora.

Blockchain tehnologija

Blockchain tehnologija promijenila je način pohrane i upravljanja podacima. Umjesto da budu centralizirani na jednom mjestu s otvorenim pristupom, kao što je to slučaj kod tradicionalnih baza podataka, blockchain zapisi su decentralizirani i dostupni na računalima širom svijeta. Drugim riječima, podaci su pohranjeni na više točaka i nema centralnog tijela koje bi kontroliralo kopije podataka. Ova se tehnologija često povezuje s transakcijama kriptovalutama, no njena je primjena puno šira. Mnogi blockchainove doživljavaju kao digitalno knjigovodstvo jer podaci unutar njih postaju nepromjenjivi i ne mogu se obrisati, osiguravajući sigurnost i integritet informacija.

Trendovi u financijskoj tehnologiji

Kao što je ranije rečeno, fintech trendovi predstavljaju sve inovacije u financijskom sektoru koje koriste tehnologiju kako bi se unaprijedile usluge i zadovoljile promjenjive potrebe korisnika. 

Internet of Things (IoT)

IoT ili Internet of Things se smatra jednim od najrevolucionarnijih fintech trendova, a odnosi se na mrežu fizičkih objekata opremljenih internetskom povezanošću, softverom i senzorima. Ovi uređaji prikupljaju i razmjenjuju podatke u stvarnom vremenu te obavljaju radnje poput financijskih transakcija, otkrivanja prijevara i ocjenjivanja kreditnog rejtinga.

Buy Now Pay Later (BNPL)

Buy Now Pay Later je rastući fintech trend koji omogućuje korisnicima da odgode plaćanje ili podijele ukupan iznos na manje rate bez kamata. Ovaj je trend stekao popularnost zbog svoje jednostavnosti i brzog procesa odobrenja.

Biometrija

Biometrija koristi jedinstvene tjelesne karakteristike poput otisaka prstiju, prepoznavanja lica ili glasa za sigurnu autentifikaciju korisnika tijekom financijskih transakcija. Upotreba biometrije u financijskoj tehnologiji značajno je poboljšala sigurnost, smanjila prijevare i unaprijedila korisničko iskustvo.

Gamifikacija

Gamifikacija je jedan od najbrže rastućih, ali i najzabavnijih trendova u fintechu!
Primjenom elemenata svojstvenih igrama, kao što su značke, digitalne nagrade, povrat novca ili vaučeri za financijske usluge, gamifikacija uvelike angažira i motivira korisnike na korištenje fintech alata.

Kao što je ranije rečeno, izraz fintech podrazumijeva utjecaj novih tehnologija na industriju financijskih usluga, odnosno promjenu načina na koji im pristupamo. Fintech je zaslužan za unaprjeđenje praktičnosti, sigurnosti i personalizacije prilikom financijskih operacija, a upravo se time bavi Nexi Hrvatska. Naime, Nexi usluge za banke i financijske institucije su inovativna rješenja u domeni fintecha. Ta rješenja zadovoljavaju rastuće potrebe korisnika, unaprjeđuju usklađenost s regulacijama i oblikuju budućnost financijskog sektora.

RELATED ARTICLES